"Szderótban az élet olyan, mint az orosz rulett"

Az iskolák, az utcák üresek voltak tegnap Szderótban, ahol szerdán egy Gázából kilőtt Kasszam rakéta megölt egy asszonyt, és súlyosan megsebesített egy férfit. Ezek a pontatlan és primitív fegyverek célpontjai a civilek, és rettegésben tartják a dél-izraeli várost.

 

 

A rakéták feladóinak ez (is) a céljuk. Szderótra négy éve hullanak a házi készítésű rakéták. Ezalatt hatan haltak meg. Itt élni olyan, mint az orosz rulett - mondja az egyik lakó a Ynet hírportál riporterének.

A szderóti gyerekek össze vannak zavarodva, szüleik nem kevésbé. A szülők többször is tiltakoztak, mert az iskolák teteje nincs megerősítve. Épp a napokban utasította a legfelső bíróság a kormányt, hogy magyarázza meg, miért nincs még megoldva a középületek megerősített védelme. Tegnap a diákok alig egyötöde jelent meg az iskolákban. Az oktatási miniszter tegnap bejelentette, hogy vasárnap (az izraeli hét kezdetén) "evakuálja" Szderót 4000 iskolását, akik közép-, és észak-izraeli városokban fognak tanulni egy pár napig.

A lakosok nem bíznak a kormány segítségében. Úgy érzik, az ország csak akkor figyel rájuk, ha valaki meghal - írja a Ynet. A szderótiaknak különösen fáj, hogy egykori polgármesterük, Amír Perec, jelenlegi védelmi miniszter képtelen megvédeni őket. Arra már csak legyintenek, hogy a kormány egy része, Ehud Olmert kormányfő vezetésével éppen Arnold Schwarzenegger kormányzóval parolázik Los Angelesben.

A 20 ezer lakosú Szderótban a sok új bevándorló azért küzd, hogy a hónap végén félre tudjon tenni valamennyit fizetéséből. Egy részük azért nem költözik el, mert nem telik rá. Van, aki maradásában éli meg a harcot. - Senki sem megy el innen. A végsőkig harcolunk. A palesztinok megfizetnek ezért. Meglátja, jön egy másik miniszterelnök, ha ennek nincs bátorsága hozzá, és lerombolja Gázát - mondta egy piaci árus a Ynetnek. Több száz helyi lakos próbált meg tegnap felférni azokra a buszokra, melyek a tengerparti Eilatba "evakuálják" pihenésre a szderótiak egy részét, hála a kétes hírű, orosz származású üzletembernek, Arcadi Gaydamaknak.

A rakétavédelmi rendszer szirénáinak megszólalása után 20 másodperc alatt fedezéket kell találnia annak, aki az utcán van: ki a bunkerbe fut, más egy falhoz támaszkodik. Szderót 5 kilométerre fekszik a Gázai övezettől. A tavalyi kivonulás óta a Reuters szerint ezer rakéta hullott a városra. Csütörtökön reggel három. Senki sem sérült meg. Katonai szakértők szerint csak az övezet északi részének újbóli elfoglalásával tudná biztosítani Izrael, hogy megszűnjenek a rakétatámadások.

Evakuálják a gyerekeket a dél-izraeli városból
Evakuálják a gyerekeket a dél-izraeli városból
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.