Bizottság vizsgálná a romák Svédországba vándorlásának hátterét

Ad hoc bizottság felállítását kezdeményezte a romák Svédországba vándorlásának vizsgálatára az etnikai fórum pécsi elnöke, aki szerint az ügy hátterében nem egyéni, hanem szervezett kezdeményezés áll, amelyet anyagi érdekek mozgatnak. Fizetett hirdetésben próbálja visszatartani a Svédországba készülő romákat a budapesti svéd nagykövetség.

 

 

Fel kell tárnunk annak okait, miért indult el egyszerre ilyen sok roma Svédországba a jobb élet és munkalehetőségek reményében - mondta Várnai Márton az MTI-nek, miután a grémium felállításáról tárgyalt a leginkább érintett települések, Pécs, Mohács, Komló és Kölked kisebbségügyi tanácsnokaival.

Úgy vélte: a politika nem dughatja homokba a fejét, a probléma megoldása sürgető feladat, hiszen a romák nem csak Baranyából, hanem az ország többi részéről is útra kelhetnek, s amellett, hogy csalódni fognak, megeshet, Svédország kényszerből vízumkötelezettséget vezet be Magyarországgal szemben.

Várnai Márton közölte azt is, felveszi a kapcsolatot a Külügyminisztériummal, hogy külügyi szakemberekből és kisebbségi vezetőkből álló delegáció utazzon Svédországba és tájékozódjon az odautazott romák életkörülményeiről, kilátásaikról.

Az etnikai fórum pécsi elnöke személyes véleményének hangot adva megjegyezte: a cigányok elvándorlása nem egyénileg, hanem szervezetten folyik.

Arra a kérdésre, hogy ha így van, mit gondol, ki, vagy kik állhatnak a háttérben, azt mondta, sejti, de neveket nem kíván mondani. Mindössze annyit árult el, hogy olyan személyekről van szó, akiknek ehhez anyagi érdekük fűződik.

A svéd követség fizetett hirdetése a menedékjogról

Fizetett hirdetésben próbálja visszatartani a Svédországba készülő romákat a budapesti svéd nagykövetség.

A követség közleménye pénteken több olyan vidéki lapban megjelenik, ahonnan az elmúlt időben csoportok indultak Svédországba, hogy ott menedékjogot kérjenek - tudta meg az MTI Polgár Viktor külügyi szóvivőtől.

A hirdetés szövege leszögezi: "Svédországban nincsen hivatalos munkavállalási célú bevándorlási lehetőség". Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, állampolgárai az unión belül nem jogosultak menedékjogra. A svéd közlemény hangsúlyozza: "Magyar állampolgárok nem kaphatnak menedékjogot Svédországban".

Az elmúlt négy hétben legalább 120 ember kért menedékjogot az északi országban, mert elterjedt, hogy ott munkához vagy nagy összegű támogatáshoz juthatnak. További családok most készülnek elutazni. A svéd követség hirdetése elsősorban őket próbálja visszatartani attól, hogy hamis információk alapján útnak induljanak. A kiutazók romák, akiket a kisebbségi vezetők nem tudtak meggyőzni arról, hogy nem érdemes szerencsét próbálniuk. A romák elsősorban Baranya megyéből indultak el Svédországba, ahol a kiutasítás veszélye fenyegeti őket.

Horváth Aladár: a romák a munkanélküliség miatt mennek külföldre

 

A baranyai roma családok kivándorlása felhívja a figyelmet a romák körében Magyarországon tapasztalt nagy arányú munkanélküliségre - mondta Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Horváth Aladár hangsúlyozta: "hozzá kell szoknunk, hogy az Európai Unió egy közös munkaerőpiac, nemcsak ide jönnek dolgozni, hanem innen el is mennek dolgozni".

Mint fogalmazott, a Magyarországon nyújtott lehetőség "meghalni sok, megélni kevés". Meglátása szerint nem otthon tartani, hanem sokkal inkább mobilizálni kellene az embereket.

Az elnök kiemelte a nyelvtudás szerepét, mert ennek birtokában nagyobb eséllyel lehet megpályázni egy külföldi állást. Úgy véli, a romák kivándorlásához pozitívan kellene hozzáállnia a magyar közvéleménynek. "Van elég baj az országban, nincs szükség újabb botrány gerjesztésére" - hívta fel a figyelmet Horváth Aladár.

Szerdán Polgár Viktor külügyi szóvivő azt közölte, hogy az elmúlt négy hétben százhuszonkét magyar állampolgár kért politikai menedékjogot Svédországba, megalapozott információk szerint további negyven család kiérkezése várható.

(MTI)

 

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.