Kasszam-halál Szderótban

Meghalt egy 57 éves izraeli nő, amikor tegnap reggel a Gázai övezetből kilőtt Kasszam rakéták csapódtak be az övezettől pár kilométerre található Szderót városába.

Egy huszonéves férfi - aki épp a szintén szderóti lakos védelmi miniszter, Amír Perec házát védte - megsérült, mindkét lábát amputálni kellett. Tegnap összesen tíz Kasszam rakétát lőttek ki izraeli városok felé.

A rakéták kilövését több palesztin szervezet - köztük az Iszlám Dzsihád és a Hamasz katonai szárnya, az Izzadin el-Kasszam Brigád is - magára vállalta. Mindkét csoport közölte: a rakéták az "első csapások" a múlt heti bét-hanuni halálesetek miatt. Múlt szerdán - állítólag technikai okok miatt - izraeli ágyútűz 18 palesztin civilt ölt meg. Az izraeli hadsereg akkor is egy palesztin rakétaindító területet akart eltalálni. A kis felkészültséget igénylő rakéták ellen az izraeli hadsereg általában ágyútűzzel válaszol. Ez a technika a katonák szerint sok becsapódást megakadályozott már, azonban hatékonysága (főleg a palesztin civil áldozatok száma miatt) vitatott.

A jobboldali Likud egyik képviselője szerint nagyszabású katonai akcióra van szükség Gázában. A likudos Limor Livnat, volt oktatási miniszter szerint "ami tegnap reggel Szderótban történt azt bizonyítja, hogy Izraelnek nincs politikai és katonai vezetése". A Likud jól érzékeli a közhangulatot. A Jediot Ahronot napilap felmérése szerint az izraeliek 71 százaléka szerint Dan Haluc vezérkari főnöknek le kéne mondania, illetve le kéne mondatni - írta a Reuters. A lakosság 72 százaléka pedig úgy érzi, a védelmi miniszternek, Perecnek is távoznia kéne. Az egyik izraeli tévécsatorna kedd este nyilvánosságra hozott felmérése azt mutatja, hogy az izraeliek 53 százaléka szerint Olmert kormányfőnek is mennie kell.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.