Megköttetett a városházi koalíció

Minden lényeges kérdésben megállapodott a fővárosi MSZP és SZDSZ. Pénteken szerződnek, hó végétől pedig munkába állnak Demszky új helyettesei.


Összeállt a negyedik fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció, a megállapodást pénteken mutatják be a nyilvánosságnak. Személyi kérdésekről hivatalosan csak november 30-án dönt a Fővárosi Közgyűlés, de már tudni lehet, ki milyen posztot kap. Demszky Gábornak két szocialista helyettese lesz; Gy. Németh Erzsébet a kultúráért-oktatásért felel, Hagyó Miklós pedig a városüzemeltetésért. Az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imréhez továbbra is a gazdaság és városfejlesztés tartozik majd. 

A korábbi pozíciójukat elvesztő szocialista politikusok kedvéért felélesztik a tanácsnoki rendszert is, amelyet az előző ciklusban nem alkalmaztak. Az MSZP öt tanácsnokot ad; a főpolgármester-helyettesi ambícióit feladó volt II. kerületi polgármester, Horváth Csaba a városfejlesztésért, Havas Szófia az egészségügyért, Danielisz Béla a bűnmegelőzésért, Mitus Zsuzsanna a kerületi koordinációért, Bakonyi Tibor pedig az agglomerációs ügyekért felel majd. Az SZDSZ részéről Bojár Iván kulturális-gazdasági, Dancs Gábor, Demszky korábbi kabinetfőnök-helyettese pedig a közlekedés-városüzemeltetési tanácsnokként dolgozhat. 

Átalakul a fővárosi bizottságok struktúrája is a koalíciós megállapodásnak köszönhetően. Az eddigi 22, városházi politikusok szerint is túl sok, és esetenként felesleges bizottságok számát 15-re csökkentik, hétnek az MSZP, ötnek az ellenzék, háromnak pedig az SZDSZ adhatja az elnökét. Újdonság, hogy a korábbi, ellenzéki vezetésű közbeszerzési bizottságot a pénzügyibe olvasztják be, a testület elnöke a szocialista Tüttő Kata lesz. Megalakul egy stratégiai koordinációs bizottság is, élén várhatóan az MSZP-s Hunvald Györggyel, e testület hatásköre lesz kinevezni és felmenteni a fővárosi közműcégek vezetőit. 

Véglegessé vált a kormánypárti képviselők névsora is, az SZDSZ országos ügyvivői testülete ugyanis tegnap hozzájárult ahhoz, hogy a mandátumáról lemondott Rajk László helyére a korábbi budapesti elnök, a fővárosban a legjobb választési eredményt, egyéniben 44 százalékot elért Molnár István kerüljön. Úgy tudjuk, Demszky korábban a közgyűlésből kiszorult Geberle Erzsébetet látta volna szívesen Rajk helyén, az ügyvivői testület mégis nagy többséggel Molnár mellett döntött, akit ezúttal már a főpolgármester is támogatott.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.