Kié legyen az utolsó szó?

Meddig tart az állam, és hol kezdődik az egyén, a piac, a társadalom felelőssége az egészséggel kapcsolatban? Létezik-e egyetlen üdvözítő megoldás az egészségügy átalakításában? Átvehetők-e egy az egyben más országok tapasztalatai? Ezekre a kérdésekre keresett választ a Demos Magyarország tegnapi konferenciája. A szervező, Dessewffy Tibor szerint a rendszerváltás legnagyobb adóssága az egészségügy átalakítása. Ám szerinte ez nem a politikusok feladata, akik mégis maguknak vindikálják ezt a jogot.

 

Dr. Jan-Kees Helderman holland kutató arról beszélt, hogy országában száz éve formálódik a biztosítási alapú ellátás. És állandóan alakítják, mert mindig nagyon sok új javaslat van, minél szélesebb réteget, nagyon sok csoportot hallgatnak meg egy-egy változtatás előtt. A végső szó azonban mindig a szakmáé, amit a politikusok el is fogadnak.

Tesztelné a holland megoldást Somody Imre, a Somody Kft. ügyvezetője: változásokat sürgetett, de ő ezt másként tenné, mint a kormány. A források bővítésére, a szolgáltatások minősítésére van szükség szerinte. Arra is figyelmeztetett, hogy az egészségügy ezermilliárdos ingatlanállományát szívesen kezelné az üzleti világ, miközben nincsen erre a vagyonra vonatkozó stratégiája az egészségügyi kormányzatnak.(Munkatársunktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.