Reform helyett ésszerűsítés

A kulturális intézményrendszer a mai formájában nem finanszírozható. Működtethetővé kell átalakítani - hangzott el kormányoldalról az Országgyűlés kulturális bizottságának tegnapi költségvetési vitájában. Aradi Zsolt a pénzügyi, Závecz Ferenc az oktatási és kulturális tárca képviselője azt is leszögezte: az átalakítás nem a szakmai feladatok, hanem a létszám közel tízszázalékos csökkentését jelenti elsősorban.

 

A Fidesz nevében fölszólaló Halász János átfogó kritikájában abból indult ki, hogy a kormány által elrendelt intézményi átszervezésről egyelőre semmi közelebbit nem tudni. Ebből következtetve úgy vélte, a kormány költségvetési diktátummal akarja kényszeríteni az intézményeket a változtatásra. A kulturális költségvetésből kimaradó számos "címzett" intézmény jövőre a kulturális miniszter kénye-kedvének lesz kiszolgáltatva - vélekedett -, így a parlamentet megfosztják jogkörétől. Az ellenzéki képviselő szerint összesen 12, eddig saját névvel szereplő szervezet maradt ki a jövő évi tervezetből, további 19-től forrásokat vonnak el, nyolc címzett esetében az állami támogatás az inflációval csökken, és mindössze két olyan támogatott van, amelyik jövőre az ideinél nagyobb összeget kap.

Halász kitért arra, hogy a jövőre 8,8 milliárdba kerülő pesti Művészetek Palotája beruházását elkezdő Fidesz-kormányzat tízéves törlesztési időt kötött ki és 30 milliárdos költséget. Ezeket a következő szocialista-liberális kabinet változtatta 30 évre és 70 milliárdra. Ilyen elkötelezettséget nem lett volna szabad vállalni - mondta. Mire Závecz Ferenc OKM-államtitkár helyesbített: több mint 50 milliárdos beruházási kötelezettséget hagyott hátra a Fidesz-kormány, és nem tervezte be a MűPa működési költségeit a büdzsébe, hasonlóan az ugyancsak általa létrehozott Nemzeti Színházéhoz. Ezt a következő kormánynak kellett megoldania.

A vitában Halmay Zsuzsa (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy több finanszírozási tétel nem a kulturális, hanem más tárca fejezetében szerepel. A képviselő tarthatatlannak nevezte, hogy a Fidesz elutasít minden változtatást az intézményi rendben és finanszírozásban. Pető Iván (SZDSZ) más kormánypárti képviselőkkel egybehangzóan úgy vélte: a kulturális büdzsétervezetet csak azzal összefüggésben lehet támogatni, hogy a kormány konvergenciaprogramját végre kell hajtani.

A vita végén ellenzéki kérdésre Závecz államtitkár bejelentette: nagy erővel dolgoznak az intézményi átszervezés előkészítésén. Az intézkedés nem átfogó reform lesz - tette hozzá -, hanem az érintettekkel egyetértésben végrehajtott ésszerűsítés. A kormányoldali többség szavazataival a bizottság általános vitára alkalmasnak ítélte a költségvetési tervezetet.(V. Gy.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.