Piaci alapon szervezik át a Jövő Házát

Az átadás-átvétel zajlik a budai Jövő Háza Központban, azaz az egykori Millenárison. Búcsúzik a kht. eddigi vezetője, Marosvölgyi Zsuzsa, hogy átadja helyét Hajnóczy Árpádnak. Információnk szerint az intézmény dolgozói olyan híreket kaptak egy hónapja: leváltják az ügyvezetőt, és az új kinevezett hozza majd az embereit. De még informálisan sem jutott el hozzájuk, ki is az utód. Múlt héten már jött a hivatalos értesítő, a hírek szerint Marosvölgyi csak egy nappal korábban értesült a búcsúról. Az intézmény honlapján egyébként a mai napig ő az ügyvezető igazgató.

Informátorunk szerint Hajnóczy Árpád csapatában nemcsak a Sziget Fesztiválról érkező Tóth Tibor és Révai Vera, Demszky Gábor előző felesége szerepel, hanem a Film.Hu Kft. ügyvezetője, producere, Kresz László is.

Az új vezetőségtől nagy változásokat várnak el, az intézmény piaci alapú, anyagilag sokkal kiegyensúlyozottabb működtetését, mindezt költséghatékonyabb módon, több látogatót vonzó programokkal, kevesebb állami támogatásból - nagyjából így foglalhatjuk össze azt, amit a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője, Ábrahám Gergely lapunknak elmondott. Mert bár megújulásban gondolkodik a fenntartó, számítani kell arra, hogy az idei, megközelítőleg 1,5 milliárdos állami támogatás jövőre várhatóan 974 millió forintra apad. A megoldást a magántőke bevonásában, a saját bevételek növelésében látja a minisztérium. Hogy miként, azt az új vezetőnek kell kidolgoznia jövő év elejéig.

A felröppent hírekkel ellentétben szó sincs arról, hogy megszűnne a központ kulturális és oktatási tevékenysége - tette hozzá Ábrahám Gergely. Sőt fejlesztést, sűrűbben változó programokat várnak, a legfrissebb technikai újítások naprakész bemutatóját. Ez többek között azért is szükséges, mert az utóbbi fél évben jelentősen csökkent a komplexum látogatottsága.

- A látogatószám-csökkenés miatt váltották le az előző vezetőt, Marosvölgyi Zsuzsát? - kérdeztük Ábrahámot. - Nyilván ez is egy szempont volt, továbbá az, hogy az ügyvezető költséghatékonyabban működtesse a Jövő Házát - mondta. Hajnóczyt egyébként négy jelölt közül választották ki, hogy miért pont őt, azt nem tudtuk meg. A GKM egyébként nem személyekben gondolkodik, hanem szemléletváltásban; a jövő évi költségvetésre és a Jövő Háza szakmai koncepciójára vártak - ezzel a nem túl meggyőző válasszal magyarázta a minisztérium azt, miért nem hozták nyilvánosságra Hajnóczy Árpád kinevezését.

Beszéltünk a Jövő Háza Központ bővítéséről is, amelyet például az is segítene, ha a szomszédságában lévő gazdasági és közlekedési tárca kiköltözne az amúgy használhatatlannak ítélt épületéből. (Természetesen a kormánynegyed kialakításakor.) Erről még nem tudott konkrétumot a szóvivő, ugyanis a Margit körút-Kis Rókus utca-Fény utca-Lövőház utca terület hasznosítása még előkészítési fázisban van.

Megkérdeztük a kiállításokat menedzselő Jövő Háza Program igazgatóját, mennyiben érinti a kiállításokat a változás: erre azonban Szabó Szergej nem tudott válaszolni. Kerestük a frissen kinevezett új vezetőt is, akit elfoglaltságai miatt nem tudtunk elérni. Kérdéseinkre egyelőre Marosvölgyi Zsuzsa sem akart válaszolni.

A Jövőhöz vezető hét év

1999. december: Az Orbán-kormány döntést hoz a Millenniumi Kiállítás- és Rendezvényközpont megépítéséről. A rózsadombi Ganz-területen később részben beépítendő parkot és egy millenniumi kiállítást terveznek létrehozni. A beruházás hatmilliárdos költségét a hasznosításból remélik visszakapni.

2001. augusztus: A beruházással megbízott, az ÁPV Rt. által alapított cég, a Kisrókus 2000 Kft. elkészül a terület rehabilitációjával. Megépülnek a kiállító- és kiszolgálócsarnokok, a Teátrum, megvalósul a park. Ugyanekkor a II. kerületi önkormányzat két évre érvényes beépítési tilalmat rendel el.

2001. december 17.: Háromszori halasztás után Orbán Viktor miniszterelnök megnyitja az Álmok álmodói tárlatot. A kiállítást a következő egy év alatt mintegy 600 ezer látogató keresi föl.

2002. május 18.: A Miniszterelnöki Hivatal fölmenti tisztségéből a Millenáris Kht. igazgatóját, Berkecz Máriát.

2002. szeptember 24.: Az új igazgató, Mizsei Zsuzsa különösen jelentős hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. Az ok: az átvilágítás rendkívüli mértékű pazarlásra és feudális jellegű összefonódásra derített fényt. (Csak emlékeztetőül: aranyhalak, karórák, székkarfák...)

2002. december 31.: Bezár az Álmok álmodói kiállítás.

2003. május: Europa Nostra-díjjal ismerik el a Millenáris építészeti megvalósítását.

2003. július: Az ügyészség bűncselekmény hiányában megszünteti az eljárást Berkecz Mária ellen.

2004. január: A Kisrókus 2000 Kft. és a Millenáris Kht. a Miniszterelnöki Hivataltól az informatikai tárcához kerül. Deklarálják: a park kulturális jellege megmarad.

2004. április: Megkezdik a majdani Jövő Háza terveinek kidolgozását. Továbbra is eldöntetlen viszont a terület még rehabilitációra váró, illetve magántulajdonban lévő telkeinek sorsa.

2004. december: A Millenáris éléről távozik Mizsei Zsuzsa és Derdák András művészeti vezető. Néhány napig úgy tudni, Wahorn András képzőművész lesz a Jövő Háza projekt vezetője. De aztán mégsem.

2005. szeptember 16.: A Millenáris felújított csarnokában megnyílik a magánerőből megvalósult Csodák Palotája tudományos játszóház.

2005. december 16.: A másik kiállítócsarnokban megnyitják a Jövő Háza című kiállítást. Ennek emeletén működni kezd az első NAVA pont, azaz az audiovizuális könyvtár első hozzáférése.

2006. január: Az informatikai tárca az egész Millenárist Jövő Házának nevezi el.

Jeffrey A. Hoffman ûrhajós a Mars-kiállításon
Jeffrey A. Hoffman ûrhajós a Mars-kiállításon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.