Koka, a csecsen emlékezet

Hol az igazság a csecsen háborúban, amelyben egyik oldal sem áll demokratikus alapokon. Mit érnek az emberi jogok a csecsen világban, ahol a nőket megalázzák? - e kérdések merülnek fel Eric Bergkraut dokumentumfilmje kapcsán. A Koka, a csecsenek emlékezete című alkotást a budapesti Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztiválon is vetítették. A film csecsen nők által az orosz hadsereg kegyetlenkedéseit titokban videóra rögzítő, megrendítő jelenetekből, interjúkból áll.

Eric Bergkraut nem etnikai szempontból foglalkozik a csecsen konfliktussal. - Ezt a filmben megszólaló Anna Politkovszkaja, a nemrég meggyilkolt híres orosz újságírónő sem tette - fűzi hozzá. A megszólaltatott csecsen nők nem a hatalom, hanem az érzelem, az ember(telen)ség szemszögéből beszélnek tragédiájukról.

- Akiket a film kapcsán megismertem - Zeinab Kasajeva és a többiek - büszke, bátor, önálló nők. Nem tudom elképzelni őket alárendelt, kiszolgáltatott szerepben. Az iszlám a csecseneknél keveredik a törzsi szokásokkal, és semmiképpen sem jellemzi a szigorú vahabita felfogás. Úgy érzem, Putyin politikája ellen, egyfajta sajátos tiltakozásként kezdett el teret nyerni az iszlám.

- Magam is csodálkozom, hogy még élek - válaszolja Bergkraut kérdésére a filmben Politkovszkaja, mintegy előrevetítve sorsát. - Előítéletektől mentes, magával és másokkal szemben igényes újságírónőként ismertem meg - jellemzi Bergkraut Politkovszkaját, aki szerint Csecsenföld "gyarmati típusú" konfliktusba keveredett. - A szobája tele volt levelekkel, fel nem bontott borítékokkal. Az emberek megbíztak benne, a Csecsenföldön elesett orosz katonák szülei is írtak neki.

A film nem tud és nem is akar minden kérdésre válaszolni. Kulcsszereplője az élete kockáztatásával a háborús eseményeket megörökítő Zeinab Kasajeva, aki szerint Csecsenföld belefulladt az örökös lemondásba. A svájci rendező szerint Csecsenföld függetlensége katasztrófával járna, mindkét oldalon túl sok az indulat. Megoldásként valamiféle protektorátust tudna elképzelni, kérdés, hogy ehhez mit szólnának a csecsenek. (D. P.)

Eric Bergkraut 1957-ben, Párizsban született, színész-, újságíró-tanulmányokat folytatott. Svájcban vált dokumentumfilmessé. Kelet-közép-európai gyökerei vannak, zsidó származású apja Bécsben élt, egyik nagyanyját pedig Temesvári Arankának hívták.

Eric Bergkraut
Eric Bergkraut
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.