Uniós pénzek a Szülőföld Alapon át

A határon túli magyar közösségek támogatására hozzávetőleg annyi pénz jut majd 2007-ben is, mint az idén, viszont regionális, a határokon átnyúló fejlesztésekre az uniós források révén a korábbinál nagyságrendekkel többet lehet költeni a megfelelő pályázatok nyomán.

Gémesi Ferenc államtitkár tegnap utalt rá, Románia EU-tagságával a korábban határokkal elszakított magyarság 95 százaléka az uniós térségben, ugyanazon politikai-gazdasági keretek között találja magát, így a kisebbségpolitika új dimenzióba kerül. A paternalista szemléletmódot felváltja a kölcsönös és közös felelősségvállalás.

Ami a hazai forrásokból származó kisebbségi támogatásokat illeti, az eddigi 44 (!) csatornás pénzelosztási rendszer helyébe a Szülőföld Alap lép - a határon túli magyarokkal foglalkozó eddigi közalapítványok is ide integrálódnak a jövő évtől. A döntési és intézményi rendszer hármas tagozódású lesz - elkülönül egymástól a politikai, szakmai és végrehajtói szint. Uniós forrásokból viszont 2007-2013 között mintegy 1100-1200 milliárd forint lesz lehívható a határok közelében vagy az azokon átnyúló fejlesztési programok finanszírozására. Ennek keretében a kormány megkülönböztetett figyelmet szán az innovációs, az infrastrukturális és a környezetvédelmi szempontoknak.

Az államtitkár ennek kapcsán több "zászlóshajóprojektet" is bejelentett; ezek a közúti és vasúti határátkelőhelyek sűrítését, európai közlekedési folyosók (Szeged, Rijeka, Temesvár. Constanta) revitalizálását és a határokon átívelő felnőttképzési-szolgáltatási hálózat kialakítását szolgálják. Törzsök Erika kormány-főtanácsadó arra hívta fel a figyelmet, hogy az egységesülő Európában már nem a régiók etnicizálása, hanem az etnikumok regionalizálása a feladat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.