Tovább csiszolnák a Balaton ékkövét

Balatonfüreden az elmúlt években sok pénzt fordítottak turizmusfejlesztésre. A legfrissebb példa: a Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) pályázatán 379 millió forintot nyertek el a reformkori városrész felújítására. Jelenleg - magántőke bevonásával - több beruházás folyik ebben a körzetben.

 

 

 

- Sok minden megvalósult az elképzeléseinkből az elmúlt években, de a Balaton-part csak a következő szezon elejére, a most folyó beruházások befejeztével nyeri majd el az igazi arcát - mondja Bóka István, Balatonfüred fideszes polgármestere. Aki néhány évvel ezelőtt járt utoljára a városban, már most is elcsodálkozhat a látványos fejlődésen, de a jövő nyárra várható kép még színesebbnek ígérkezik.

Balatonfürednek valójában két belvárosa van: a település közigazgatási-kereskedelmi centruma - a polgármesteri hivatallal és a piaccal - a vasúttól északra található. A turisták ugyanakkor jobban ismerik a Tagore sétány környéki városközpontot a parton, a műemlékekben gazdag fürdőtelepi - ismertebb nevén a reformkori - városrészt. Néhány évvel ezelőtt ez a környék igen lepusztult képet mutatott: a szegényes utcákban egykor szebb napokat látott, ám azóta üressé vált, funkció nélküli ingatlanok sorakoztak egymás mellett.

- Első lépésként három évvel ezelőtt elkészítettük a reformkori városrész komplex fejlesztési akciótervét - mondja Bóka István. - Kezdettől fogva számoltunk a magántőke szerepvállalásával, de a kezdeményező lépést az önkormányzatnak kellett megtennie. Így például eladtuk azokat az ingatlanainkat, amelyekre konkrét fejlesztési tervvel rendelkező befektető jelentkezett. Ugyanakkor vásároltunk is több épületet, ahová viszont a város szeretett volna elhelyezni néhány kínálatbővítő szolgáltatást.

Az elfogadott akcióterv alapján a város pályázatot nyújtott be a Regionális Fejlesztés Operatív Programra (ROP) a Balaton-part ékköve: a reformkori városközpont felvirágoztatása Balatonfüreden címmel. A sikeres pályázaton az önkormányzat 379 millió forintot nyert, amihez 125 millió forintos önrészt tett hozzá, így a 2006 nyarán lezárult fejlesztések összértéke meghaladta a félmilliárd forintot.

- Az akcióterv alapkoncepciója az volt, hogy a leromlott állapotban lévő építészeti és környezeti örökséget a bor-, a kulturális és a gyógyturizmus minőségi szolgáltatásainak bővítésével vonzóbbá tegyük a turisták számára - mondja Hajba Csabáné, a polgármesteri hivatal pályázati referense. - Ennek részeként például egy korábbi lakóház átalakításával létrejött a Balatoni Borok Háza, ami reményeink szerint a balatonfüredi-csopaki borvidék borászati szolgáltatóközpontja lesz. Az egész évben nyitva tartó intézményben, amelyet egy többségi önkormányzati tulajdonban lévő kft. üzemeltet, helyet kapott egy bormúzeum, de lehetőség van kóstolásra-vásárlásra, továbbá szakmai konferenciák megren-dezésére is.

A kihasználatlanná vált egykori Kisfaludy filmszínházat az akcióterv alapján képzőművészeti galériává alakították át. Az idén nyáron átadott épület nem csupán kiállításoknak ad helyet, mivel ide költözött a városi művelődési központ is, így számos egyéb kulturális rendezvény helyszíne a volt mozi. Sőt, a galériához tartozik a megújult szabadtéri színpad is, amelynek látogatottsága - a programok számával együtt - az előző évekhez képest megduplázódott.

Hajba Csabánétól megtudtuk, hogy számos egyéb fejlesztés is belefért a ROP-os programba: így például díszburkolatot kapott a reformkori városrész két központi utcája, ahová egyedi készítésű lámpasort szereltek fel, ezen kívül megújultak az utcabútorok is.

A turistáknak nyújtható szolgáltatások bővítése persze mit sem ér, ha nem jár együtt a kereskedelmi szálláshelyek számának növekedésével.

- Ez viszont már a magántőke feladata - mondja Bóka István. - Az önkormányzati beruházások a katalizátor szerepét játszották, így nem csoda, hogy olyan szállodaépítések-átalakítások kezdődtek meg a reformkori városrészben, amelyek eredményeként jövő év nyaráig hatszáz új szálláshellyel gyarapodhat Balatonfüred. Szeretnénk megtartani a külföldi vendégeket, miközben reményeink szerint a magyar turisták száma fokozatosan növekedhet.

A szállodaberuházások egy része - így például az apartmanházzá átalakított Horváth-ház - már elkészült, de hamarosan befejeződik az Anna-báloknak otthont adó Anna Grand Hotel négycsillagossá alakítása, valamint a Tagore sétányon lévő Ipoly Szálló átfogó rekonstrukciója is. Még az idén átadják az egykori bádogváros, azaz a nyári bazársor helyén épülő, 2,5 milliárd forintba kerülő új négycsillagos wellness-szállót, a Silver Resortot, de 2007 nyarára elkészül a Balatonfüredi Jacht Club vadonatúj klubháza, valamint az egykori BKV-telepen kialakítandó magán-vitorláskikötő is.

- Az önkormányzat is folytatja a reformkori városrész fejlesztését, már elkészült a Balaton ékköve II. program, amit a jövő évtől megnyíló uniós források felhasználásával szeretnénk megvalósítani - mondja a polgármester. - A mintegy négymilliárd forintos projekt részeként megújulna például a Tagore sétány, a szívkórház előtti Gyógy tér, de új funkciót kapna az egykori szovjet katonai üdülő és a Huray piac is. Ha minden ter-vünk megvalósul, senki nem vitathatja majd, hogy valóban Füred a Balaton ékköve.

l A Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) egyike a I. nemzeti fejlesztési tervhez kapcsolódó ágazati operatív programoknak. Az erre a célra fordítható források a regionális fejlődést és Magyarországnak az Európai Unió regionális politikájához illeszkedő térbeli szerkezeti átalakulását szolgálja. A ROP turisztikai, infrastrukturális és humánerőforrás területen nyújt támogatást regionális fejlesztési projektek megvalósításához: forrását az EU 2004-től már hazánk számára is lehívható, területfejlesztésre szánt pénzügyi támogatásai képezik.

Belvárosi séta a felújított reformkori városrészben
Belvárosi séta a felújított reformkori városrészben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.