NOL-voks: Szaddám megérdemelné, de...

Ön mit gondol Szaddám Huszein peréről? - kérdeztük olvasóinktól, miután a volt iraki diktátorra első fokon halálos ítéletet szabott ki az iraki bíróság.

Szavazóink csak egy kérdésben foglaltak állást határozottan: mindössze 3,1 százalék vélte úgy, hogy Szaddám nem bűnös. Viszonylag a legnagyobb csoport, 27,7 százalék egyetért az ítéletttel, de jobbnak látná, ha nem hajtanák azt végre. 24,4 százalék üdvözölte egyértelműen a halálos ítéletet. 23,3 százalék azt tartotta volna szerencsésnek, ha Hágában állítják bíróság elé a diktátort. 17,7 százalék szemében a per és az ítélet nem Szaddámról, hanem az utána következő korszakról szól, ezért választották azt az opciót, hogy "A győztes ítélkezik - ez visszataszító."

Csak szavazóink 4,3 százaléka hárította el a kérdést azzal, hogy Bagdad messze van.

A Népszabadság publicistája a halálos ítélet kihirdetése után úgy vélekedett: "Vitán felül rászolgált a halálra - már csak ezért sem kellene felakasztatni. Szaddám Huszein tömeggyilkos diktátor, márpedig az ilyeneket nem (sem) szabad halálra ítélni. Legyen bármilyen jogos a bosszú, bármennyire szabályos az eljárás, bukott vezérek kivégzése politikai aktus. Akkor pedig minden hiába: nem kezelhető köztörvényes alapon. Szaddám ellenségei elégtételt, hívei pedig újabb igazságtalanságot éreznek majd, ki-ki még elszántabb lesz a maga vélt igazának kiharcolásában."

(A NOL szavazásai nem teljesítik a reprezentativitás feltételeit.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.