Regisztrációs adó: vissza a feladónak

Februártól igényelhetik vissza a befizetett regisztrációs adó egy részét azok, akik 2004. május elseje és 2005. december 31-e között külföldről használt autót hoztak be, illetve ilyet vásároltak és forgalomba helyeztek. Az Európai Bíróság döntése szerint ugyanis az akkori regisztrációs adó szabályozása nem felelt meg az uniós jognak, nem vette figyelembe a gépkocsik értékcsökkenését.

A több tízezres összegeket a vámhatóságnál lehet majd visszakérni, ám ehhez nyilatkozni kell arról, hogy a kérelmező az adót nem hárította át másra, vagy csak részben tette azt. Azt, hogy egy kereskedő hány százalékban fizette meg maga, illetve hárította át vevőjére az adót, elvileg a regisztrációs adót is részletező számlával kell igazolni - ami erősen kétséges, hogy minden érintettnél megvan. Ezen felül minden igénylőnek be kell mutatnia az adó megfizetéséről szóló igazolást, valamint a gépjármű első forgalomba helyezésének időpontját kell igazolnia. Utóbbit azért, mert ez alapján lehet majd kiszámítani a gépkocsi értékcsökkenése, vagyis avulása miatt visszajáró összeget. Ezt is egy új, a jelenleg hatályban lévőnél kedvezőbb avultatási tábla alapján. Az új szabályozás az első év végénél 20, a húsz évvel idősebb járművek esetében 90 százalékos adómérséklést tesz lehetővé.

A befizetett és a csökkentett adó különbözetének visszakérésére 2007. február elsejétől 180 napja van az érintetteknek, utána nem jár vissza pénz. Az esetleges visszaélési lehetőségeknek, vagyis ha egy kereskedő megfizettette vevőjével az adót, ám vissza már ő, saját részére igényelné a különbözetet, a tervezet szerint a vámhatóság venné elejét: ha gyanús számára a visszaigénylő nyilatkozata, vizsgálatot indíthat majd.

A szaktárca számításai szerint körülbelül 70 ezer embert érinthet a visszafizetés, s ez 8-10 milliárd forintos pluszkiadást jelent 2007-ben.(B. P.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.