Kampánystart az SZDSZ-ben

Ötpárti vitasorozatot kezdeményez az SZDSZ a reformokról. Erről szombaton döntött a párt országos tanácsa (ot). - Most, túl az utcai zavargásokon, tenni kell valamit a politikai élet és az ország végzetes kettészakításának felszámolása érdekében - így indokolta ezt Horn Gábor ügyvivő.

 

 

 

A vitára javasolt témák részben fedik a Fidesz népszavazási kezdeményezéseit. Nem véletlenül: "a Fidesz vezette jobboldalnak végig kell gondolnia, hogy meddig és hogyan érdekelt a háborús helyzet fenntartásában" - fogalmazott. Lapunk kérdésére (minek megkettőzni a parlamenti munkát, mikor a javaslatok többsége az Országgyűlés előtt fekszik) Horn azt felelte, a kezdeményezést nem azért tették, hogy a kormány függessze fel a kormányzását, a liberálisok érdekeltek a reformok folytatásában, de szükségesnek tartják a párbeszédet. (Az MTI körkérdésére a szocialista Varju László pártja támogatásáról biztosította, Halász Zsuzsa KDNP-szóvivő elkésettnek, érthetetlennek és cinikusnak, Almássy Kornél MDF-alelnök pedig komolytalannak nevezte a kezdeményezést. A Fidesz egyelőre nem reagált.)

Van mit tisztázni házon belül is, mivel Kuncze Gábor szerda éjjel kiadott egy közleményt, amelyben igyekezett maradásra bírni a nyugdíjazását kérő Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitányt, ezáltal aktivizálva a márciusi pártelnökválasztásra készülődő "belső ellenzékét". Az állásfoglalást nem egyeztették az ügyvivői testülettel, így Fodor Gábor szerint a pártnak a rendőri túlkapások vizsgálatára kell rámennie, nem Gergényi maradását kérnie. Gusztos Péter szerint Gergényinek maradnia kell, de csak azért, mert neki is részt kellene vennie a túlkapások vizsgálatában. Hasonlóan vélekedett Gulyás József ügyvivő is.

Szent-Iványi István - aki szintén potenciális elnökjelölt - levelet írt az ot-nek, amelyben Gergényi marasztalását nemcsak erkölcsileg aggályosnak, de politikailag is károsnak ítéli. Kérdésünkre Bőhm András elismerte, hogy a nem egyeztetett közleményt többen vitatták, "ám azt senki nem kérdőjelezte meg, hogy a rendőrség a demokrácia védelmében lépett fel, fellépése törvényes volt". Bőhm sem osztja maradéktalanul a hivatalos pártálláspontot: ha a folyamatban lévő vizsgálatok elmarasztaló eredményt hoznak, akkor elég nehéz lesz megmagyarázni azt az igényt, hogy a főkapitány maradjon a helyén. Ugyanakkor a főkapitány nyugdíjazási szándékának bejelentését felelőtlenségnek tartja, mivel ez politikai feltételezéseket indított el, "noha egyikünk sem tudja, hogy ennek valóban politikai vagy egyéb motivációja van-e". Mindezek után a Kuncze- Kóka-párti Demszky Gábor főpolgármester is beindult, és a miniszterelnöknek írt levelében kért közbenjárást a fővárosi rendőri vezetés megtartásáért, mondván: "Budapestnek szilárd és erős rendőrségre van szüksége."

MTV-ostrom: ötszáz rendőr állt készenlétben?

Egyelőre ellentmondásos jelentések láttak napvilágot arról, hogy mit tartalmaz az a belső jelentés, amit az MTV ostromát követően készíttetett Bene László országos rendőrfőkapitány a történtekről. A vizsgálati anyagot Bene pénteken vette át, annak tartalma egyelőre még nem került nyilvánosságra. Több forrás is úgy véli azonban, hogy az anyag tartalmaz olyan megállapításokat, amelyek szerint 500 rohamrendőr állt bevetésre készen Budapesten, szeptember 18-án, a tévészékház elleni ostrom idején. A fővárosba rendelt összes egység rövid időn belül megérkezett, mégsem kaptak parancsot a beavatkozásra. A 101 oldalas jelentésben információk szerint az a megállapítás is szerepel: a helyszínre érkezett 500 rendőr bőven elég lett volna a randalírozó tömeg megfékezésére. Mégsem vetették be őket. A Magyar Hírlap információi szerint a vizsgálóbizottság megállapította, hogy a rendőri irányításban is voltak hibák.

Egészségpolitikusok vitáját figyeli a pártelnök - Matejka Zsuzsa, Kuncze Gábor és Molnár Lajos
Egészségpolitikusok vitáját figyeli a pártelnök - Matejka Zsuzsa, Kuncze Gábor és Molnár Lajos
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.