Menesztik a Telekom-vezért?

Vasárnap este már kész ténynek tűnt Kai-Uwe Ricke Telekom-vezér lemondatása. Bár a hírt hivatalosan lapzártánkig nem erősítették meg, több német lap is azt jelentette, hogy a távközlési konszern apadó nyeresége miatt személyi változásra van szükség. A váltást állítólag a felügyelőbizottság elnöke egyeztette Peer Steinbrück német pénzügyminiszterrel (mint a legnagyobb részvényes német állam képviselőjével) illetve a kisebbségi Blackstone befektetői csoporttal is. Kijelölt utóda is megvan Rene Obermann (44), a T-Mobile eddigi vezetője személyében.

 

A dolog érdekessége, hogy az egyetemi végzettséggel nem rendelkező, de kiváló üzletembernek és a vállalaton belül egyszerűen csak bulldózernek nevezett Obermannt maga Ricke hozta a céghez, ahol éveken keresztül együtt dolgoztak. Először a T-Mobile németországi, majd nemzetközi vezetőjeként lépett Ricke örökébe, most pedig ő állhat Európa legnagyobb távközlési cége élére. Szakértők emlékeztetnek rá, hogy Ricke - történetesen szintén a T-Mobile vezetőjeként - 2002-ben éppilyen viharos gyorsasággal váltotta fel Ron Sommert, akivel szemben a részvényárfolyam zuhanása miatt egyre hangosabb volt az elégedetlenség.

A helyzet most is hasonló. Bár Ricke óriási adósságot örökölt az előző vezetéstől, és ezt szigorú takarékossági programmal igyekezett csökkenteni, a népszerűtlen tömeges elbocsátások ellenére a konszern eredményei nem javultak, a részvényárfolyam immár négy éve nem emelkedett. A Telekom kilenc hónap alatt másfél millió ügyfelet veszített.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.