Közmunka végzéséhez kötnék a segélyt

Közmunka végzéséhez kötné a kormány a rendszeres szociális segélyek folyósítását. Az önkormányzatok kérésére kezdeményezett változtatásokról Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője közölte, hogy a segély "nem kellemes társadalmi hatásokat váltott ki", hisz egyes családok rendkívül nagy összegű juttatásban részesülnek, míg mások minimálbérért dolgoznak. Jelenleg 153 ezer család kap rendszeres szociális segélyt.

 

 - Jövő januártól olyan közcélú foglalkoztatási program indul el, amely lehetőséget teremt arra, hogy aki kíván, dolgozhasson - mondta Korózs. Azok, akik a közcélú munkavégzésért kevesebb pénzt kapnak, mint a korábbi segélyük, a különbözetet megkaphatják. A gyermekek után járó segélyek esetében a jogszabály úgy módosulna, hogy a támogatást annak 50 százaléka erejéig természetben, ruhában, élelmiszerben is lehessen adni.

Ferge Zsuzsa, a kormány gyerekszegénység elleni programjának vezetője szerint ez a lépés érthetetlen. - A létező közmunkaprogram senkit nem vezet vissza a munkába. Az önkormányzatoknak pedig tudomásul kellene venniük, hogy a szociális minimum európai norma, aminek semmi köze a munkához - mondja a szociológus, aki szerint képtelenség a mai napig egy 1830-ban megfogalmazott elv szerint gondolkodni. E szerint a segély összege nem lehet magasabb a legkevesebbet kereső napszámos kereseténél, akár van gyerek, akár nincs. Ferge Zsuzsa a minimális pénzbeli ellátás természetbeni juttatásra változtatását sem támogatja.

Az unió szociális miniszteri tanácsának rendkívüli ülése sem tudott megegyezésre jutni a munkaidős irányelv felülvizsgálatáról, így - mások mellett - Magyarország ellen is pert indít az unió biztosa. Vladimír Spidla foglalkoztatási biztos szeptemberben azt szorgalmazta, hogy a tagállamok állapodjanak meg, s arra figyelmeztetett: ha ez nem sikerül, beperli őket. Mint ismeretes, Brüsszel két éve javasolta az erre vonatkozó direktíva módosítását, miután egy német orvos pert nyert az Európai Bíróságon az ügyeleti idő teljes munkaidőnek való elismertetése érdekében.

Az Európai Unió brüsszeli magyar képviselete szerint a folyamat akár egy-két évig is eltarthat. (K. J. V.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.