Tudat- boncolás

A Mindentudás Egyeteme következő előadását Tudatboncolás PET-tel címmel Gulyás Balázs orvosprofesszor tartja.

- Először tisztázzuk, mi a PET, és mire jó!

- Az agykutatásban két évtizede jelentek meg az agyi funkcionális képalkotó eljárások, amelyek forradalmasították napjaink neurobiológiai kutatásait. A funkcionális agyi képalkotó eljárások "királynője" a pozitronemissziós tomográfia (PET). Ennek lényege: radioaktív jelzőanyagok segítségével tudjuk mérni és lokalizálni az idegsejtek működését az élő emberi agyban, és az idegsejtek közti kommunikáció is felderíthető. Természetesen az agyi funkciók lokalizálása mellett a PET az orvosbiológia számos más területén is alkalmazható. Így az orvosi diagnosztikában kiemelt szerepe van elsősorban a tumorok felderítésében, de emellett más betegségek, így az epilepszia vagy egyes anyagcsere-betegségek differenciáldiagnosztikájában. A gyógyszerkutatásban a PET szerepe az elmúlt években hihetetlenül megerősödött: napjainkban gyakorlatilag minden központi idegrendszerre ható szer, de sok más gyógyszer, fejlesztésében is nélkülözhetetlen lett.

- Továbbfejleszthető ez az eljárás, vagy ha pontosabb képalkotásra vágyunk, akkor valami új módszert kell találni?

- A PET jelenlegi fejlesztésében a fő tendencia az, hogy ezt az eljárást nagy térbeli feloldóképességű anatómiai képalkotó eljárásokkal kombinálják. Így napjainkban a számítógépes tomográfia vagy CT (computer tomography) és a PET összeházasítása már megoldott kérdésnek tekinthető - Magyarországon is már 3 PET-CT rendszer működik. Az orvosi képalkotó eljárásokkal foglalkozó fizikusok múlt heti amerikai konferenciáján a legnagyobb érdeklődést a PET és az MRI összeházasításának kérdései jelentették. Ezek a kombinált képalkotó eszközök hihetetlen nagy térbeli pontossággal és rendkívül nagy érzékenységgel fogják az élő szervezet legkülönbözőbb elváltozásait lokalizálni.

- Mi, magyarok szerepet játszunk ezen a téren a kutatásokban?

- A Mediso hazai cég egy világviszonylatban is egészen új PET-modellt fejleszt, amely sikere esetén igen olcsó, de mégis nagy feloldóképességgel bíró készülékekkel látja el a kisebb kórházakat is.

A november 13-i előadás helye és ideje: Jövő Háza Teátruma (Bp. II., Fény u. 20-22., E épület), 19.30 www.mindentudas.hu

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.