Hét éves mélyponton a luxemburgi infláció

Bár hosszú idő után péntektől először emelkedik – ha nem is jelentősen - az üzemanyagok ára Luxemburgban, a helyi statisztikai hivatal (Statec) jelentése kedvező képet mutat az infláció alakulásáról, amely októberben éves szinten 1,54 százalékra zuhant.

Nem túlzás a zuhanás szó az elmúlt hónapra vonatkozó – éves szintre vetített – inflációs ráta említésekor. Szeptemberben ugyanis még 2,37 százalék volt az árak emelkedése, míg az éves csúcsot júniusban döntötte – ekkor 3,16 százalékról, azaz a mostaninak több mint kétszereséről beszélhettünk. 1999. augusztusa óta most először volt a legalacsonyabb a pénzromlás a nagyhercegségben. Luxemburg ezzel az eredménnyel – hónapok óta először – teljesítette az Európai Központi Jegybank kívánságát, mely 2 százalék alatt szeretné tudni a tagállamok inflációjának mértékét. A kedvező tendencia elsősorban az olajárak drasztikus csökkenésével magyarázható; szeptember 1. és október 1. között átlagosan 7,2 százalékkal került kevesebbe az olaj hordója.

 

Jelentős árcsökkenés volt tapasztalható a fűtőolaj (-15,8 százalék), a dízel (-9,3 százalék) és a benzin (-5,9 százalék) árában, míg a legjobban a parkolási díjak (15,2 százalék) és a földgáz (4,2 százalék) drágultak.

Földes György
Luxemburg

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.