Az UNESCO 164 javaslata a jövő nemzedékek védelmében

164 javaslatot dolgoztak ki az UNESCO - az ENSZ nevelési, kulturális és tudományos szervezete - égisze alatt Párizsban összegyűlt tudósok, orvosok és környezetvédelmi szakértők arra vonatkozólag, hogy miként lehet megóvni a vegyi szennyeződéstől és annak következményeitől, a ráktól és más betegségektől a jövő nemzedékeket.

A 68 nemzetközi szakértő által kidolgozott memorandumot az EU tagállamainak kormányaihoz és az EU intézményeihez juttatják el, amelyeknek decemberben kell dönteniük a vegyi anyagok ellenőrzésével foglalkozó Reach program végső jóváhagyásáról.

A javasolt intézkedések között szerepel számos rákkeltő vagy egyéb mérgező hatású vegyi anyag forgalmazásának betiltása.

A 68 szakértő csütörtökön megfogalmazott memoranduma a 2004 májusában 76 tudós által kiadott Párizsi Felhíváshoz illeszkedik, amelyet azóta ezer tudós és 250 ezer ember írt alá.

A Párizsi Felhívás vezette be a szerzői által elégtelennek minősített "fenntartható fejlődés" fogalma mellé a "fenntartható egészség" fogalmát. Szerzői arra mutattak rá, hogy nem elég megőrizni a jövendő nemzedékeket befogadó ökoszisztémát a Földön, meg kell óvni ezeknek a generációknak az egészségét is.

Azt is hangsúlyozták, hogy a toxikológiai normákat a magzatra és a gyerekekre is alkalmazni kell.

A növényvédő és az oldószerek, illetve más vegyi anyagok gyermekek millióinak okozhattak neurológiai zavarokat, erősítette meg a The Lancet című brit orvosi folyóirat e héten közölt egyik tanulmánya is.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.