Megbénult a budaörsi képviselő-testület

 Továbbra sincsenek sem alpolgármesterek, sem bizottságok Budaörsön. Sőt, mivel az ellenzék leszavazta a ma délelőtti képviselő-testületi ülésen a napirendet, olyan halaszthatatlan kérdésekben sem tudtak dönteni, mint például a lakótelepi panelprogram pályázata, szociális lakásfenntartási-, lakhatási- és fűtéstámogatás.

A választások óta gyakorlatilag nem működik a budaörsi képviselő-testület. Lassan másfél hónapja nem sikerült megválasztani se az alpolgármestereket, se a bizottságokat. Mivel ezek a testületek nem működnek, minden ügyben a képviselő-testületnek kell(ene) döntenie. A mai ülésre 23 igen lényeges napirendi pont gyűlt össze, ám ezek közül egyet sem sikerült megtárgyalni, ugyanis az ellenzék megakadályozta a napirendek megtárgyalását.

Az ügy hátterében az áll, hogy a választásokon igen szoros eredmény született. A várost tizenhat éve megszakítás nélkül vezető Wittinghoff Tamás polgármester (SZDSZ) MSZP-támogatással indult, nagy fölénnyel megnyerte a választást. Vele együtt a szocialista-szabaddemokrata frakció lett a legnagyobb, 11 taggal. Tíz képviselői helyet szerzett a Fidesz-KDNP szövetség, míg a Budaörsi Vállalkozók Egyesülete három mandátumhoz jutott. A vállalkozók a kampányban politikai semlegességet hirdettek, mégis koalíciós tárgyalásokat kezdtek a Fidesz-KDNP frakcióval. A jobboldali pártok erre alapozva a választás nyertesének nyilvánították magukat, és a "győztes mindent visz" elve alapján kezdtek politizálni; javaslatuk szerint például a bizottsági elnöki helyek 75 százaléka őket illeti. Wittinghoff Tamás ezt az ajánlatot rendkívül méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartotta. Ezért erről eddig nem sikerült közös előterjesztést előkészíteni.

Ugyanígy patt-helyzet alakult ki az alpolgármesterek ügyében is. A Fidesz-KDNP egyetlen jelöltet tud csak elképzelni, és természetesen a saját soraiból. A koalíciós pártok ellenben ezen a területen is kiegyensúlyozott megoldást tartanának méltányosnak.

A mai rendkívüli testületi ülésen a polgármester az alpolgármester választást kérte napirendre tűzni. Az ellenzék viszont ahhoz ragaszkodott, hogy egészítsék ki a napirendet a bizottságok megválasztásával. Erre Wittinghoff Tamás levezető elnök nem látott lehetőséget, hiszen ebben a kérdésben nem készült konszenzusos előterjesztés. Másrészt a rendkívüli ülés napirendjére nem lehet a helyszínen újabb pontokat felvenni. Vagyis az ellenzék kérését csak jogszabálysértéssel lehetett volna teljesíteni, erre azonban a polgármester nem volt hajlandó.

A napirend megszavazásánál az ellenzék a nem gombot nyomta, a három vállalkozó tartózkodott, így a koalíciós igenek nem voltak elegendőek a minősített többséghez.

Így az ülést kénytelen volt berekeszteni a polgármester, azzal a megjegyzéssel, hogy ennek súlyos következményei vannak, hiszen olyan fontos napirendi pontok sem kerülhettek a testület elé, mint a településrészi önkormányzat megválasztása, különböző szociális kérelmek elbírása, fűtéskorszerűsítési pályázat támogatása, vagy például a város 2007-2008-as fejlesztési koncepciója.

Wittinghoff Tamás aggasztónak tartja, hogy abban a városban, amely tavaly elnyerte a Magyarország legfejlettebb települése címet, megbénulhat a fejlődés, sőt már-már az aktuális ügyek vitele is veszélybe kerül.

(Budaörs)

 

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.