Fidesz: Petrétei alkotmányt sértett

Az igazságügyi és rendészeti miniszter megsértette az alkotmányt - állítja Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. A politikus tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette: Petrétei József egy, a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez címzett levélben - az elmúlt hetek sajnálatos eseményeire hivatkozva - lényegében azt kéri ugyanis, hogy a bírák a titkos információgyűjtés engedélyezéséről lehetőség szerint azonnal döntsenek, és ne használják ki a törvényben megszabott 72 órát.

 

 

A Fidesz kifogásolja, hogy Petrétei "a megtett munkaszervezési intézkedésekről" tájékoztatást kért a Legfelsőbb Bíróság elnökétől. A levelet a tájékoztatón kiosztották, és a minisztérium honlapján is olvasható.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint az ellenzék a rendzavarók védelmében - a rendőrség után - most a bíróságokat veszi célba. Szerinte a Fidesz egy, a törvényeknek mindenben megfelelő együttműködési kérelmet igyekszik "politikai lufivá" fújni, hogy üssön egy újabbat Magyarországon.

A rendészetért felelős miniszter feladata megtenni minden olyan intézkedést, ami segíti az államhatalmi ágak együttműködését és a hatékony bűnüldözést - szögezte le mindezzel kapcsolatban Kondorosi Ferenc igazságügyi és rendészeti államtitkár. Szerinte ennek egyik lehetséges eszköze lehet, hogy a miniszter kéréssel vagy javaslattal fordul a főbíróhoz. Az államtitkár hangsúlyozta: a közelmúltban történt zavargások kapcsán szembesültek azzal, hogy amennyiben a bíró a titkos információgyűjtés engedélyezésére rendelkezésre álló 72 óra végén dönt, az nehezítheti a felderítést. Petrétei ezért vetette fel, hogy a megyei bíróságokon alakítsanak ki olyan ügyeleti és munkarendet, ami hatékonyabban segíti a bűnüldözést.

Bírósági források szerint nem kifogásolható a miniszter levele, hiszen Petrétei az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) tagjaként megkeresheti a testület elnöki tisztét is ellátó főbírót. A hatályos szabályozás szerint akár azt is kezdeményezheti, hogy a tanács konkrét ügyekben rendeljen el soronkívüliséget, amire korábban többször is volt már példa. A mostani javaslatban szereplő munkaszervezési kérdés egyébként a megyei bírósági elnökök hatáskörébe tartozik, akik országos értekezletükön várhatóan ma tárgyalnak erről. Úgy tudjuk, az OIT elnöke a döntésről levélben tájékoztatja majd a minisztert. Értesülésünk szerint a válaszlevelet ugyancsak nyilvánosságra hozzák.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.