Kínai madárinfluenza-szakértő lett a WHO új vezetője

Margaret Chan kínai szakértőt, a madárinfluenza és a SARS elleni küzdelem alakját választották csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának.

 

 

Az 59 éves hongkongi asszony a szükséges kétharmados arányt jócskán meghaladva - a 193 fős testületben 150 szavazattal, ellenszavazat nélkül - lett egy-egy mexikói, japán, spanyol és kuvaiti jelöltet maga mögé utasítva a két évre 3,3 milliárd dollárból gazdálkodó szervezet első embere.

Chan, aki a májusban elhunyt dél-koreai Ri Dzsong Vukot váltja a tisztségbe, január 4-én foglalja el hivatalát, megbízatása 2012 júniusában jár le.

Margaret Chan 1997-ben tett szert nemzetközi hírnévre, amikor a hongkongi egészségügyi szervezet vezetőjeként másfél millió szárnyas három napon belüli leöletésével megakadályozta, hogy a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa emberi járványt okozzon. A kór akkor betegített meg először embert. Chan nemzetközi elismerést vívott ki az egyetlen ismert típusba sem sorolható tüdőgyulladás (SARS) hongkongi megfékezésével. A légúti megbetegedés több száz ember halálát okozta 2003-ban. Chan korábban a WHO szóvivőjeként, majd a főigazgató világméretű járványok megelőzésével foglalkozó képviselőjeként dolgozott.

Chan az első kínai állampolgár, aki egy jelentős ENSZ-intézmény élére kerül. Megválasztása diplomaták szerint annak a jele, hogy Kína az eddiginél jelentősebb szerepre tör a nemzetközi porondon.

(MTI/AP/Reuters)

 

A kínai Margaret CHAN tapsol, miután megválasztották az Egészségügyi Világszervezet, a WHO új fõigazgatójává a szervezet genfi székházában 2006. november 9-én. Chan megbízatása január 4-én kezdõdik.
A kínai Margaret CHAN tapsol, miután megválasztották az Egészségügyi Világszervezet, a WHO új fõigazgatójává a szervezet genfi székházában 2006. november 9-én. Chan megbízatása január 4-én kezdõdik.
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.