Kiss Péter együttműködést szeretne a civilekkel

A kormány és a szakemberek nem maradhatnak magukra társadalmi víziójukkal, az mit sem ér, ha nem tekinti magáénak az ország - jelentette ki Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter a Parlamentben tartott civil konferencián csütörtökön.

A Civilekkel, civilekről, civilekért - a hatékonyabb kommunikációért című konferencián Kiss Péter hangsúlyozta: a Magyarország előtt járó európai országok példája azt mondja, hogy felzárkózási sikerük mögött a társadalmi részvétel áll. Mint mondta, a kormányzatnak, amikor következő időszakra vonatkozó civil stratégiáját készíti elő, számot kell vetnie azzal, hogy sok dolgot másképp kell csinálnia a civil világgal kapcsolatban.

Kiemelte, hogy elmúlt években 60 ezerre emelkedett a civil szervezetek száma, éves bevételük pedig megháromszorozódott, ez a 640 milliárd forintos bevétel a gazdasági életet jelentősen befolyásoló tényező. Hozzátette: a civil szféra foglalkoztatási szempontból is lényeges, hiszen már mintegy 87 ezer ember dolgozik a civil szervezeteknél.

Kiss Péter a kormánynak a civil szférával kapcsolatos két fontos célkitűzését emelte ki. Az egyik a társadalmi részvétel eszközrendszerének fejlesztése, a másik pedig a civil szféra közszolgáltatásokban betöltött szerepének növelése. Mint mondta, itt az ideje annak, hogy a kormányzat a saját maga szándékai szempontjából is megfogalmazzon prioritásokat a civil stratégiában, azokban a kérdésekben, amelyeket nemzeti közügynek tekint. Ilyen nemzeti közügynek nevezte például a felzárkózást, vagy az európai szintű közszolgáltatások megteremtését is. Hozzátette: fontos az ebben való együttműködés a civil társadalommal.

Lévai Katalin EP-képviselő előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy azokban az országokban, ahol egyenrangú félként tekintenek a civil szervezetekre, egészen más súlyuk és szerepük van a közéletben, mint egy olyan országban, ahol ez csak néhány évtizedre vezethető vissza. Szólt arról, hogy a magyar közbeszéd erőteljesen átpolitizált, és kirekeszti a civileket. A civileknek nehéz a médiába "betörni", mert ott a pártok harca, küzdelme kap inkább hangsúlyt.

A negyedik alkalommal megrendezett konferencia az 1 százalékos kampányidőszakot megelőzően a kormányzati oldal, a gazdaság szereplői, a civilek és a kommunikációs vezetők együttgondolkodását, tapasztalatcseréjét, valamint a médiakapcsolatok építését szolgálja.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.