A helyi egyetem vesz át Szeged egészségügyi intézményeit

A jövőben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) lesz a fenntartója a város fekvőbeteg- és járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményeinek - jelentették be a felsőoktatási intézmény és az önkormányzat vezetői csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

Ahhoz, hogy a szegedi egészségügy megőrizze régiós vezető szerepét és a betegeknek a lehető legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsa, az infrastruktúra fejlesztésére és a jelenleg párhuzamosan működő intézményrendszer átalakítására van szükség - mondta Botka László polgármester sajtótájékoztatón.

A szocialista politikus hozzátette: ezért azt javasolják a város közgyűlésének és az egyetem szenátusának, hogy a jövőben az SZTE legyen az önkormányzati kórház és a rendelőintézet fenntartója. A polgármester elmondta, ez a jogi lépés egy többéves, szakmai alapon megvalósuló integrációs folyamat első eleme, amely az uniós támogatással felépülő egységes klinikai tömb elkészültével fejeződik be.

Az ingatlanok az önkormányzat tulajdonában maradnak, a város átad minden gyógyításhoz szükséges ingóságot, eszközt az egyetemnek, mellyel ellátási szerződést köt - közölte Botka László. Az egészségügyi intézmények dolgozóinak státuszát az átalakítás nem érinti, a jövőben is közalkalmazottak maradnak - tette hozzá.

Az önkormányzat a betegellátó intézményeknek saját forrásaiból eddig sem nyújtott működési támogatást, csupán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatása "futott át" a város - mint fenntartó - költségvetésén - mondta a polgármester.

A politikus emlékeztetett rá, néhány évvel korábban az önkormányzat már átadta a városi gyermekkórház működtetését az egyetemnek. Ez a lépés egyértelműen pozitív tapasztalatokat hozott: kiderült, a párhuzamosan működő, széttagolt intézményrendszer egységesítése hatékonyabbá teszi a működést és olyan ellátási formák nyújtására is alkalmas, melyekre korábban nem volt képes.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.