Gönczöl Katalin a békés érintkezés helyreállítását tűzte célul

Az elmúlt másfél hónap eseményeit elemző szakértői munkacsoport célja, hogy helyreállítsa az emberek közötti, az emberek és a szakmák közötti kommunikációt - jelentette ki Gönczöl Katalin, a testület elnöke csütörtökön a Nap-keltében.

Gönczöl Katalin szerint "nagyon sok tárcának, nagyon sok szakmának kell üzennünk ahhoz, hogy helyreállítsuk, vagy hozzájáruljunk ahhoz, hogy helyreálljon a kommunikációban, az egymással való érintkezésben egy békésebb állapot". Példaként említette a gyülekezési jogot, amelyről úgy vélte, hogy "nem tanultuk meg, hogy egy olyan szabadságjog, amivel élni kell", nem visszaélni.

Arra a kérdésre, milyen szakmai ajánlásokat fogalmaz majd meg a jelentés, azt válaszolta: a jelentésnek valószínűleg lesznek jogszabály-módosításra vonatkozó indítványai is. Meglátása szerint a bizottság szakmai következtetéseit a kormányzás céljaira kell felhasználni.

Megjegyezte: az eredmények a politikai kultúra számára is rendelkezésre állnak, a gyerekek nevelésében, a felsőoktatás programjának kialakításában is segítséget nyújtanak, továbbá a média emberének is megtaníthatják azt, mit ragadjon ki az eseményekből.

A szeptember-októberi fővárosi eseményeket elemző szakértői munkacsoport szerdán kezdte meg munkáját. A testület célja, hogy feltárja a zavargások történelmi, történeti hátterét, elemezze az események társadalmi előzményeit, jelenségeit és következményeit, vizsgálja a hatósági fellépés arányosságát és értékelje az intézkedések alkotmányos, törvényes, illetve jogi kereteit. A jelentés elkészítésére 60 nap áll rendelkezésére a munkacsoportnak.

Nem használ titkos dokumentumokat a bizottság

Nem használ titkos dokumentumokat és egyetlen párt segítségét sem veszi igénybe az utcai zavargásokat vizsgáló bizottság. Gönczöl Katalin kriminológus professzor, a bizottság vezetője a Magyar Hírlap csütörtöki számában azt mondta, hogy szakmai munkát kívánnak végezni, egyedi panaszokkal nem, csak összefoglaló jelentésekkel foglalkoznak. Ami a nemzetbiztonsági jelentéseket illeti, Gönczöl Katalin azt mondta: "nem kaptunk felhatalmazást, hogy titkos dokumentumokból dolgozzunk". A bizottságnak hatvan napja van arra, hogy elemezze az elmúlt időszak zavargásait. A neves szakemberekből álló testület nyilvánosságra hozza majd vizsgálatainak eredményét.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.