Kétmillió hektár

Néha azért van mit ünnepelni a hazai környezetügy terén is. Ma például azt, hogy Ópusztaszeren a földművelésügyi miniszter ásót ragad és fát ültet. Bizonnyal épp ezzel a fával érjük el - mert mi egyébért ásna a miniszter -, hogy a mai naptól kétmillió hektárra nő a hazai erdőterületek nagysága.

Nagy dolog ez, hiszen az Állami Erdészeti Szolgálat adatai szerint földünkön évente Magyarország teljes területével közel egyező nagyságú erdőterület tűnik el. Az erdőterület fogyásának elsődleges oka a szegénység, a megélhetési kényszer, a természeti erőforrásokkal való felelőtlen gazdálkodás. Az erdőterület csökkenése veszélyezteti a fajgazdag erdei életközösségeket, a biológiai sokféleséget, a termőtalajt, a helyi lakosság hosszú távú megélhetését, illetve hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához.

Magyarországon az elmúlt nyolcvan évben folyamatosan és jelentősen növekedett az erdőborítás. Az 1920-as évek elején még csak 12 százalék volt az erdők aránya, mára meghaladta a 21 százalékot. EU-tagságunk előtt hazai, majd már uniós pénzekből is sok százezer hektár új erdőt telepítettek.

Ha minden igaz, a telepítés 2007-2013 között is folytatódik. Talán ültetnek anynyi fát, mint amennyit a mind drágább földgázt, fűtőolajat, szenet megfizetni nem képesek ősztől tavaszig kivágnak, mint amennyit a pécsi erőműhöz hasonló megújuló forrásokra alapozott energetikai egységek igényelnek...

Talán.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.