Versenydíjon felül állásajánlat Japánba

Három szakma - a hálózati informatika, a mechatronika és a villanyszerelés - fiatal magyar képviselői utazhatnak jövőre Japánba, a szakmák világversenyének döntőjére. Előtte pedig, a nemzeti döntőt követően egyéves felkészítő tréninget finanszíroz számukra a Nemzeti Szakképzési Intézet.

Magyarország csak az idén csatlakozott az ötvenéves múltra visszatekintő szakmák világversenyének számító WorldSkills mozgalomhoz, és az első felhívást is csak a nyáron tette közzé a Nemzeti Szakképzési Intézet, mégis csaknem száz fiatal jelentkezett a megmérettetésre. - Bár mind a 61 szakmában kerestünk szponzorokat, végül három cég felelt meg a szigorú feltételeknek, igaz, mindhárom anyavállalata régi támogatója a versenynek - mondta Bartus Zsolt, az intézet igazgatóhelyettese és a WorldSkills hazai szakmai képviselője. - Az előválogatók nyerteseiért többnyire a legnagyobb cégek versenyeznek, ezért nem meglepő az sem, hogy a gödöllői forduló első három helyezettje nemcsak az intézet egyéves angol és szakmai felkészítő tréningjét nyerte, hanem állásajánlatokat is kapott a szponzoroktól.

A versenyfelhívást végül csak három területen tudták közzétenni: 67-en hálózati informatikában mérték össze tudásukat, mechatronikában 28-an, villanyszerelésben pedig 19-en jelentkeztek. - Ezek a magas részvételi adatok azért is meglepőek, mert mindhárom terület jelenleg hiányszakmának minősül, azaz lényegesen kevesebb a szakember, mint amennyire szükség volna - tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Mint mondja, a nemzetközi tapasztalatok is azt igazolják, hogy az első évben érdemes inkább kevesebb szakmában nekivágni a megmérettetésnek - ez a tanulóidő. A versenyszervezés jogának elnyeréséhez pedig legalább ötéves tagság és rengeteg pénz kell: a rendezőnek kell ugyanis előteremteni minden szakmában minden versenyzőnek a szükséges eszközöket: ha 40 országból indulnak a legjobb CNC esztergályos címért, akkor a rendezőnek ugyanennyi gépet kell rendelkezésre bocsátania. Ehhez pedig komoly gazdasági erő szükségeltetik. Olykor még a pénz sem elég, mert valami plusz még kell: legutóbb például Melbourne maradt alul Londonnal szemben.

A nemzeti válogató kétnapos: az elsőn a nyelvtudást mérik fel, majd a legjobb tíz szakmunkás vehet részt a gyakorlati feladatok megoldásában is. - A legnagyobb gondot éppen a nyelvtudás hiánya jelenti, mert tapasztalataink szerint a versenyzők megfelelő szakmai felkészültsége, a feladatok megoldásához nélkülözhetetlen kreativitása kétségbevonhatatlan - mondja Bartus Zsolt. - Az alapokkal is gondok vannak, a szaknyelvi tudás pedig különösen hagy kívánnivalót maga után.

A végrehajtásra kapott idő - kétszer három óra - sem jelentett nehézséget a fiataloknak, mindenki elkészült határidőre. A jövő évi döntőn négy nap alatt 22 óra áll majd rendelkezésükre.

A villanyszerelés kreatív szakma

Tizenöt éve támogatja a WorldSkills mozgalmat a stuttgarti székhelyű Festo, mely a villanyszerelés és ipari folyamatok automatizációja terén számít a világ vezető cégei közé. Szövényi-Lux Márton, a hazai leányvállalat vezérigazgatója elmondta, e nemzetközi cég több évtizedes történetében Magyarország volt eddig az egyetlen, ahová fejlesztési részleget is telepítettek, nem csak gyárakat, ami egyértelműen a szakmai munka elismerését jelenti. - Ennek megfelelően igyekeztünk élni a lehetőséggel, hogy a magyar mechatronika döntő támogatója, rendezője legyünk - tette hozzá. A műszaki fejlődés előrehaladtával, az intelligens épületek, irodaházak megjelenésével és a számítástechnika mind szélesebb körű épületgépészeti alkalmazásával egyre inkább kreatív szakmává válik a villanyszerelés is - mondja Kummer Zoltán, a Legrand Magyarország Zrt. oktatómérnöke. Talán ennek is köszönhető, hogy az utóbbi időben mintha nőne a fiatalok érdeklődése a szakma iránt - a hazai villamos képzéseket indító iskolák tanáraié pedig kétségtelen. A cég nyolc oktatóközpontjában folyamatosan zajlik továbbképzésük, emellett gyakorta kapnak bemutatóórákra szóló meghívásokat az oktatómérnökök valamelyik szakiskolába. - A visszajelzések szerint népszerű a tanárok körében az is, hogy az általunk kidolgozott hagyományos és elektronikus tananyagokat, módszertani útmutatókat ingyen a rendelkezésükre bocsátottuk - tette hozzá a mérnök. A Legrand a Nemzeti Szakképzési Intézettel közösen maga is szervez országos versenyeket villanyszerelőknek, amelyeket szakmán belül élénk érdeklődés kísér. Ez utóbbi talán annak is köszönhető, hogy a megállapodás értelmében a győztesek vizsgamentességet kapnak.

Mindenki szintidõn belül végzett a feladattal
Mindenki szintidõn belül végzett a feladattal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.