Szabadságharcos államok

Europia, azaz európai utópia címmel rendeztek egyhetes történelmi diákkonferenciát Norvégiában. E tudományos rendezvényen a hazánkat a törökbálinti Bálint Márton Általános és Középiskola csapata képviselte.

 

 

 

Függetlenségeink története - így lehetne legjobban összefoglalni, miről is szólt az európai uniós forrásokból finanszírozott egyhetes történelmi diákkonferencia Norvégiában. Az unión kívüli színhely kiválasztását magyarázhatja, hogy a támogatók arra is kíváncsiak voltak, befolyásolja-e a függetlenséghez való hozzáállást az EU, ehhez pedig szükség van kontrollra. A norvég csapat egyébként a pályázati űrlapra azt is beírta, hogy "azért nem akarunk belépni az Európai Unióba, mert féltjük a halainkat, az olajunkat, és különben is, hadd legyünk egy kicsit függetlenek!"

A szervezői feladatokat az Oslótól 60 kilométerre fekvő, dél-norvégiai Brandbu városának középiskolája vállalta. A részvételi feltételeknek végül csak négy másik nemzet képviselői feleltek meg: Magyarországon kívül Belgiumból Flandria, Németországból Szászország, Spanyolországból pedig Katalónia.

A Simonics Cecília angol-francia szakos és Ősz Gábor történelem-filozófia szakos tanár vezette magyar csapat (Karmacsi Andrea, Nagy Anett, Nagy Nikolett, Várszegi Zsófia és Kovács Bence Miklós) a hazai szabadságvágyért tett erőfeszítéseket és következményeit a függetlenségi nyilatkozatok mentén haladva mutatta be a tudományos tanácskozáson. Így került sorra az ónodi országgyűlés a Rákóczi-féle szabadságharcból, a debreceni függetlenségi nyilatkozat az 1848/49-es forradalomból, az őszirózsás forradalom végén a népköztársaság kikiáltása (1918), az 1956-os semlegességi nyilatkozat, majd az 1989/90-es rendszerváltás két fő eseménye: a harmadik köztársaság kikiáltása és a szovjet csapatok kivonása (1991).

A rendezvény folytatásaként jövőre Drezdában rendeznek diáktalálkozót és konferenciát Annak a témája az Európai Unió és a függetlenség kapcsolata lesz.

l Flandria: 862-ig önálló 1839: Belgium megalakulása (a holland Flandriából és a francia Vallóniából) Katalónia: 718: Aragónia, Kasztília, Leon és Katalónia az arab invázió ellen, 1492: spanyol királyság, 1979-től kulturális és politikai autonómia Norvégia: 872-től önálló 1380: perszonálunió Dániával, 1397-től Dániával és Svédországgal, 1814: svéd fennhatóság, 1905: norvég királyság Szászország: 730-tól önálló fejedelemség, 804-től a Frank Birodalom része, 1806: önálló királyság, 1871: a német birodalom része, 1918: a német szövetségi állam autonóm része.

Elõadás a magyar függetlenség háromszáz évvel ezelõtti állomásáról
Elõadás a magyar függetlenség háromszáz évvel ezelõtti állomásáról
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.