April Foley: Ha soká tart a vihar, elbizonytalanodik a tőke

Rendkívüli esetben mindig felhívhatja régi és nagyon közeli barátját, George W. Busht, és gyorsan be is kapcsolnák az elnökhöz. April Foley az elmúlt hetek magyarországi eseményei alatt egyszer sem élt ezzel a lehetőséggel. - Nagyon sűrűn küldtünk viszont táviratokat Washingtonba: a kormányzatban komoly igény volt arra, hogy árnyaltabb képet kapjanak a történésekről - mondta lapunknak adott interjújában az Egyesült Államok budapesti nagykövete,

Foley asszony augusztus közepe óta tölti be a posztot. Szerinte az Egyesült Államokat egyáltalán nem aggasztják az elmúlt időszak belpolitikai eseményei. - Kellene valamiért aggódnom? - idézte Bush elnököt, A nagykövet úgy látja: némi instabilitás után a demokratikus intézményrendszer erősnek bizonyult, a pártok alkotmányosan keresték a megoldást. A szélsőjobboldal nem számottevő.

Foley elődje, az elnökkel rokoni viszonyban álló George H. Walker távozása előtt kiegyezésre buzdította a magyar pártokat a reformok érdekében. Az utód szerint ez továbbra is időszerű.

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok semleges a magyar belpolitikát illetően.

A külföldi befektetőkkel folytatott beszélgetésekből Foley arra következtet: ha az elmúlt időszak viharai tényleg elcsitultak, akkor nincs már ok aggodalomra. Ha viszont elhúzódna a válság, újból és tartósan politikai bizonytalanságot okozhat, ezért Magyarország elveszítheti a befektetők bizalmát. Pénzügyi körökben kedvező visszhangra talált az Európai Unió által is elfogadott deficitcsökkentési terv. Hisznek abban, hogy Magyarország kedvező befektetési terep marad, ahol komolyan veszik, meg is oldják például az átláthatósággal vagy a szerzői jogokkal kapcsolatos problémákat.

A Harvardon közgazdász-diplomát szerzett, a többi között a PepsiCo. élelmiszer-ipari konszernnél vezető posztokat betöltő Foley januárra tervezi első road show-ját: amerikai cégeket - főleg Londonból - hív magyarországi befektetésekre. "Célkeresztjében" a Morgan Stanley-hez hasonló tengerentúli vállalatok találhatóak: e pénzügyi szolgáltató 400 fős londoni irodáját helyezte át költségtakarékosságból Budapestre.

Foley szerint a magyar politikai és üzleti életben még több női vezetőre van szükség. Más női nagykövetekkel és politikusokkal körutakat tervez: főleg az egyetemista lányokat próbálja - személyes példáját is hangsúlyozva - biztatni, merjenek nagy karriert építeni.

A kormányzati szintektől az utca emberéig mindenki világossá tette Foley előtt, hogy magyar részről nagyon fontosnak tartják az egyoldalú vízumkényszer megszüntetését. - E hangos üzenetet eljuttattuk Washingtonba, s azt megértette Bush elnök is - mondta a nagykövet, aki reméli, hogy itteni megbízatása alatt sikerül megoldani ezt a kérdést.

A baráti-szövetségesi viszony fontos, de amerikai részről nem tervezik a rendkívül értékes budai várbeli ingatlanon lévő, egykori Táncsics-börtön ingyenes visszaadását. - Fel sem merült a tárgyalásokon - mondta Foley. Amerikai részről szeretnék minél gyorsabban lebonyolítani az átadást, de a sok ingatlant, bonyolult pénzügyi és biztonsági részleteket érintő folyamat időt vesz igénybe. Belső határidőket ugyan meghatároztak, ezekről azonban nem kívánt beszélni. Amint lesz átadás, lesz ünneplés is - tette hozzá végezetül. Ünnepelni egyébként Gundel-palacsintával és magyar vörösborral szeretne.

l Az amerikai vízumot kérelmező magyarok 85 százaléka sikerrel jár, a diákok esetében ez 90 százalék. November elsejétől a vízumkérő lapot csak interneten lehet kitölteni, nálunk és az egész világon. A magyar kérelmezők nyolcvan százaléka eddig is így töltötte ki a vízumkérő lapokat. A változtatástól precízebb és gyorsabb ügyintézést várnak.

April Foley
April Foley
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.