A stégtől a barikádig

2003 nyarán egy balatoni horgászstégen ült, amikor felhívták a Belügyminisztériumból: a miniszter asszony látni kívánja. Azt hitte: ki van rúgva.

Aznap több megyei rendőrfőkapitánynak is jelenése volt a Roosevelt téren, és a többségük leváltott vezetőként távozott. Gergényi, akit Bács-Kiskun megye főkapitányaként rendeltek be, budapesti főkapitányjelöltként jött ki az épületből. Pár héttel később a fővárosi közgyűlés egyhangú támogatásáról biztosította a tábornokot.

Gergényi Péter 1946-ban született Budapesten. 1974. november elseje óta rendőr. Hivatásos rendőri szolgálatát a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság állományában kezdte, ellenőrző járőrként. 1979-től ugyanott a főkapitányság bűnügyi osztályának vizsgálója, majd főnyomozója. 1983 júliusától az érdi kapitányság bűnügyi osztályának vezetője, öt év elteltével a ráckevei kapitányság helyettes vezetője lett, 1991-től Vác rendőrkapitánya.

Még ebben az évben kinevezik a Budapesti Rendőr-főkapitányság XXI. kerületi rendőrkapitánysága vezetőjévé, két évvel később pedig a BRFK kerületi felügyeleti és koordinációs főosztálya vezetőjeként a belváros "rendbetétele" lett fő feladata. Néhány hónap múltán a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitányi feladatainak ellátásával bízzák meg. 1995-től Nógrád megyei főkapitány. A következő év a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság élén találja. Hajdú-Biharba, Nógrádba és Bács-Kiskunba egyaránt rendteremtőnek küldik. Sehol sem fogadta egyöntetű lelkesedés: volt, ahol a "régi helyiek" fogadásokat kötöttek, hogy hány hónapig bírja Gergényi a megyében. Akik a bőrére fogadtak: vesztettek. Szigora, nagy munkabírása és hajthatatlan jelleme miatt kapta a vasprefektus gúnynevet.

2003. július elsejei hatállyal nevezték ki Budapest Rendőr-főkapitányává. A beiktatási ceremónia végén Gergényi már parancsokat osztott és átszervezésekről döntött.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.