Tocsik, Mayer - elnapolva, sokadszorra

Tegnap Tocsik Márta és Mayer Aranka ügye is terítékre került egy-egy bírósági fórumon. Az előbbiben tíz éve, szakértői vélemény segítségével sem sikerül megállapítani a sikerdíj jogos mértékét. Utóbbiban pedig nem kerültek elő az alperesek, de az ítélethozatalhoz elengedhetetlen Fidesz-szerződések is hiányoztak. Végül mindkét ügyet elnapolták.

Tízéves gömböc

- Engem nem érdekel, hogy kit milyen mélységben érdekel Tocsik Márta ügye. Mi dolgozni akarunk.

Ezzel a bejelentéssel kezdte tegnap a bírónő a Fővárosi Bíróságon azt a tárgyalást, amelynek témája Tocsik Márta sikerdíjügye volt.

Az egykori jogásznő - mint arra a szorgosabb újságolvasók emlékeznek - az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság (ÁPV) külső megbízottjaként, 1995 decemberében lealkudta a belterületi földekért az önkormányzatoknak járó részesedés nagyságát. (Az állami kötelezettségről egy törvény rendelkezett.) Ezért a nyereség 10 százalékát kérte sikerdíjként, ami végül 804 millió forintra rúgott. Lett is belőle 1996-ban égszakadás-földindulás.

Csakhogy a jogásznő ügye tíz év alatt sem rendeződött. Megjárta ugyan a magyar igazságszolgáltatás minden létező fórumát, de aztán a legfölső bírói fórumról rendre visszakeveredik az első fokra. Így gurult tegnap a gömböc újra a Fővárosi Bíróság tárgyalótermébe. Tocsik Márta már nem tartotta szükségesnek, hogy megjelenjen a tárgyaláson.

Az ügyész szerint azt a feladatot, amellyel az ÁPV Rt. megbízta őt, bármelyik munkatársa elvégezhette volna. A precíz jogász kiszámolta, mennyi volt tíz éve a hazai havi átlagjövedelem (62900 forint), s mennyi az ÁPV Rt.-nél dolgozók éves átlagbére (530000). Ehhez képest - szerinte - a 804 millió erős túlzás volt.

- Az a tevékenység, amit Tocsik Márta végzett - fogalmazott az ügyész -, munkaviszonyban is elvégezhető lett volna.

A tárgyaláson szóba került egy szakértő azon álláspontja is, hogy Tocsikot valójában 480 millió forint illette volna meg, de hogy miért pont enynyi, arra nem derült fény. Annyit azért meg lehetett tudni, hogy a bírónő nem kedvelheti a szakértőt, mert az szerinte több ízben is "szemtelenül" válaszolgatott, amikor a véleményét kérték. Mellesleg a Legfelsőbb Bíróság azért utalta vissza a fővároshoz az ügyet, hogy megállapítsák: a szakértői vélemény hiteles-e vagy sem.

A tegnapi tárgyalás végül mindenféle további papírok becsatolásának fontosságába és a természetszerű elnapolásba torkollott. A jogászok csak abban értettek egyet, hogy a fotósok és a tévések nem készíthetnek képeket a nyilvános tárgyaláson.

Idézés ellenére sem...

Mayer Aranka személyiségi jogi perének tárgyalásán az alperesek, Révész Máriusz volt Fidesz-szóvivő, illetve  a párt sem képviseltette magát. Részletek>>

Periratok, elnapolás elõtt
Periratok, elnapolás elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.