Rakétás dráma Gázában

Háromnapos gyászt hirdettek, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) azonnali összehívását követelték palesztin vezetők, miután tegnap az izraeli tüzérség feltehetően rosszul célzott rakétái megöltek 18 palesztin civilt Gázában. Izraelben bosszútól tartanak.

Az izraeli tüzérség rakétái tegnap 18 (más források szerint 19) palesztin civilt öltek meg a gázai Beit Hanunban, ahonnan előző nap kivonult. Eddig anynyit tudni, hogy az izraeli hadsereg egy Kasszam-rakéta kilövő állomását vette célba tegnap reggel (melyről kedden az izraeli Askelont lőtték), de - egyelőre nem tudni, hogy emberi vagy géphiba miatt - fél kilométerre a céltól értek földet a rakéták. A Haarec napilap szerint a hadsereg arra gyanakszik, hogy rossz koordinátákat adtak meg a tüzérségi egységnek. Ugyanakkor a Ynet hírportál szerint kérdéses, hogyan lehetett ekkora a pusztítás, mikor "csak" két rakéta tévesztett célt a tizenkettőből. Az áldozatok egy részét álmában érte a halál, miközben hat ház omlott össze körülöttük. A halottak között egyetlen család tagjai, hét gyermek és négy nő halt meg - írta a Reuters. Több mint ötvenen sérültek meg.

Cipi Livni izraeli külügyminiszter sajnálatát fejezte ki, és hangsúlyozta, hogy Izraelnek nem célja ártatlanok meggyilkolása. Amír Perec izraeli védelmi miniszter azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben, és felfüggesztette a gázai palesztin rakétaindítók elleni tüzérségi támadást. A vizsgálatot az a Meir Kalifi vezérőrnagy vezeti, aki korábban azt az incidenst fedte fel, melyben állítólag izraeli rakétatűz ölt meg a gázai tengerparton békésen fürdőző palesztinokat. Ehud Olmert kormányfő hivatala is sajnálkozó közleményt adott ki, melyben felajánlották, hogy a sérülteket kezeljék Izraelben.

A Beit Hanun-i eset nagy eséllyel véget vet a palesztin fegyveres szervezetek majdnem két éve tartó hallgatólagos tűzszünetének. Legalábbis annak figyelmen kívül hagyására szólította fel a palesztinokat Khaled Mesal, a szélsőséges Hamasz politikai irodájának vezetője Damaszkuszban. A Hamasz "tettekkel" válaszol a Beit Hanun-i mészárlásra - jelentette be Mesal, aki izraeli és amerikai célpontok elleni támadást javasolt. A Hamasz vezette kormány gázai övezeti szóvivője pedig kijelentette: "Izraelt el kell törölni a föld felszínéről." Palesztinok eközben újabb rakétákat lőttek ki a dél-izraeli Szderót városára, egy személy könnyebben megsérült.

Az izraeli rendőrség a legmagasabb fokú riadókészültségben áll, miután az Iszlám Dzsihád öngyilkos merénylettel fenyegetőzött. A Hamasz és a Fatah katonai szárnya egyaránt öngyilkos merényletekre szólította fel szerdán harcosait.

A kérlelhetetlen politikai ellenfelek, Mahmud Abbasz palesztin elnök és Iszmail Hanija hamaszos kormányfő együtt adtak vért a sérülteket ellátó gázai kórházban. Mindketten az ENSZ BT azonnali összehívását követelték. Abbasz "borzasztó és undorító mészárlásról" beszélt, s miközben elítélte az Izraelt érő palesztin rakétatámadásokat, hangsúlyozta, hogy ezek nem igazolhatnak egy, a tegnapihoz hasonló kemény katonai választ.

A világ minden tájáról megdöbbenéssel fogadták a történteket. A támadást az EU "sokkolónak" nevezte, és elítélte. Megdöbbenésének adott hangot a támadás miatt a Jeruzsálemben tartózkodó Álvaro de Soto közel-keleti ENSZ-megbízott is. Az izraeli hadsereg kedden vonult ki Beit Hanunból, ahol a házilag készített rakétaindítókat akarták felszámolni. Az izraeli hadsereg azt az offenzívát a Haarec napilap szerint önbizalom-növelőnek (is) szánta a nyári libanoni háború sikertelensége után. Tegnap azonban az izraeli hadsereg újabb hibát követett el, amelynek felelőssége alól, lehet, hogy a politikai vezetés sem húzhatja ki már magát.

Csadorban robbantott az öngyilkos merénylő Pakisztánban

Legkevesebb 42 halottja volt szerdán a Pakisztán északnyugati részén fekvő Dargaiban egy katonai tábor ellen elkövetett öngyilkos merényletnek. Az első jelentések szerint egy magát csadorral álcázó "magányos támadónak" sikerült a táborban kiképzésen részt vevő katonák közelébe férkőznie, majd felrobbantotta magát. A merényletben legalább húszan megsebesültek. A táborban a hadsereg toborzóközpontja működik. A Pesavartól 70 kilométerre északra, a törzsi terület határán fekvő Dargaiban a múlt héten egy Korán-iskola elleni katonai akcióban 80-an haltak meg - a pakisztáni hadsereg szerint a mostani támadás volt a bosszú. A hatóságok szerint a Korán-iskolát az iszlám terroristák kiképzésére használták fel. A város egy törvényen kívül helyezett, tálibokat támogató iszlám szervezet, a Tehrík-e Nifáz-e-Sáriát Mohammadi (Mozgalom az Iszlám Törvénykezés Megerősítéséért) egyik bázisa, amely a törzsi területen folytat fegyveres harcot az iszlámábádi erők ellen. (MTI)

Palesztin férfi kórházba rohan egy sebesült kisfiúval
Palesztin férfi kórházba rohan egy sebesült kisfiúval
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.