Eladták a Parád Kristályt

Negyedik nekifutásra eredményesen zárult a parádi üveggyár értékesítésére kiírt tender - tájékoztatott a cég felszámolóbiztosa. Az új tulajdonos csak a birtokba adáskor fedi fel magát.

A pályázatra csak egy ajánlat érkezett, amit a kiírás alapján érvényesnek fogadott el a társaság felszámolásával megbízott Mátra Holding Rt. A vevő a foglalót kifizette és a szerződés megkötésére is sor került - közölte Pintér Benedek. Ugyanakkor a teljes vételárat még nem fizette ki - tette hozzá. A felszámolóbiztos egyelőre nem fedte fel a vásárló kilétét. Mint mondta, megállapodásuk szerint ezt a gyár birtokba adásakor, várhatóan az év végén hozzák nyilvánosságra.

A nagy múltú üveggyár vagyonát bruttó 144 millió forintos irányáron hirdették meg, azt követően, hogy korábban három alkalommal hiúsult meg az üzem értékesítése. Az első, júniusban meghirdetett értékesítési kiírásban még 318,5 millió forintos vételár szerepelt, ám akkor vásárlási ajánlat sem érkezett a gyárra.

A felszámolási eljárás 2004. végén indult meg a Mátra Holding Rt. irányításával, az akkor 380 embert foglalkoztató, egyedi, kézi megmunkálású üvegárukat gyártó társaságnál, azok után, hogy a cég több mint 300 millió forintos tartozást halmozott fel a szállítókkal, az adóhatósággal és a hitelező bankokkal szemben.

Az elsősorban tengerentúli exportra termelő Parád Kristály már három éve veszteségesen működött, elsősorban a dollár alacsony árfolyama miatt. A manufaktúra termékeinek 70 százalékát ugyanis az Egyesült Államokban és Japánban, vagyis dollár elszámolású piacokon értékesítette.

Az üveggyár 2001-ben 1,1 milliárd forint forgalom mellett 120 millió forint veszteséget halmozott fel, 2004-re pedig egymilliárdos forgalom mellett már 200 millió forintra nőtt a deficit. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.