Daniel Ortega nyerte a nicaraguai elnökválasztást

Daniel Ortega volt sandinista gerillavezér, korábbi elnök nyerte meg az első fordulóban a nicaraguai elnökválasztást - közölte szerda hajnalban a Legfelsőbb Választási Tanács a szavazatok 91,48 százalékának feldolgozása után.

A vasárnapi elnökválasztáson második helyen végzett Eduardo Montealegre, a konzervatív Nicaraguai Liberális Szövetség jelöltje elismerte vereségét. Daniel Ortega a szavazatok 38,07 százalékát, míg a konzervatív jelölt a szavazatok 29 százalékát kapta.

Az első fordulós győzelem létfontosságú volt Ortega számára a jobboldal megosztottsága miatt, amely a másik fordulóban várhatóan egységesen felsorakozott volna a legesélyebb jelölt mögött.

Az új választási törvény értelmében Ortegának az elnökválasztási győzelemhez csak a szavazatok 35 százalékát kellett megszereznie, továbbá legalább 5 százalékkal meg kell előznie a második helyezettet.

Választási kampányában Ortega arra kérte a választókat, adjanak neki lehetőséget arra, hogy békeidőben kormányozhassa az országot. Ortega 1979-ben, Anastasio Somoza diktátor rendszerének megdöntése után került a latin-amerikai ország élére, amelynek 1990-ig volt az elnöke. Nemzetközi megfigyelők szerint a választás megfelelő feltételek között zajlott. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.