Majd, ha nem fagy

A legszerényebb számítások szerint is több mint másfél milliárd forintba került, szeptember vége óta mégsem használható a már építési mizériája közben elhíresült Margit-szigeti medenceegyüttes, a Széchy Tamás uszoda.

A régi "Sport" szomszédságában a nyári - amúgy minden szempontból sikeres - Európa-bajnokságra sajátosan magyar előzményeket követően átadott létesítmény (egy tízpályás, ötvenméteres úszó- és egy 25x25 méteres műugrómedence) jelenleg "téliesített állapotban" van, ami azt jelenti, hogy bár csővezetékei nem fagynak szét (hurrá!), egyelőre sátor sem húzható fölé, ily módon temetői csendben várja a tavaszt.

Emlékezetes, hogy az Eb rendezési jogának elnyerése után előbb a lágymányosi egyetemi város, majd a Kőér utcai Spartacus-telep került szóba az új "vizes" központ helyszíneként, ám a korábban beígért összeg folyamatos csökkenése nyomán pénz csupán egy nyitott uszodára maradt. Aztán már csak a zöldszervezetek aktivistáival kellett megbirkózni, s noha még néhány hónappal a kontinensviadal rajtja előtt is izgatottan szaladgáltak az illetékesek, vajon időben elkészül-e minden, végül a kivitelező csak-csak belehúzott. Mostanra megint visszafogottabb lett a tempó...

Amint azt Tibor Tamástól, a tulajdonos Rendezvénycsarnok Zrt. igazgatósági elnökétől megtudtuk, az Eb-re csak ideiglenes használatbavételi engedélyt kapott az uszoda, tekintve, hogy a végleges verzióról szóló tervek jelentősen eltértek a verseny speciális igényeihez igazodó dokumentumoktól. Ennek következtében jelenleg is hiányzik a legfontosabb hivatalos irat (a végleges használatbavételi engedély), e nélkül viszont legföljebb mobil lelátót elbontani, kerítést szétszedni lehet, továbblépni nem; hogy mást ne mondjunk, sátorfelhúzásba fogni is szigorúan tilos.

Tibor úgy véli, annak idején - az említett pénzelvonás miatt - kényszermegoldás született, s mint az ilyennek általában, később isszuk meg a levét. Most úszó- vagy vízipólótréningek helyett, úgymond, állagmegóvás zajlik a Szigeten, s ha minden klappol, az időjárástól függően áprilisban vagy májusban azért kinyithat az egyébként pazar létesítmény. Az elnök szerint - ugyancsak optimális esetben - jövő ilyenkorra kerülhet átmeneti tető az úszómedence fölé, a műugrók viszont a legközelebbi télen is kizárólag távolról szemlélhetik majd a trambulint.

Tibor Tamás némi megkönnyebbüléssel említi még, hogy az uszoda üzemeltetési feladatai január elsején átkerülnek a tulajdonostól a Nemzeti Sportközpontokhoz, míg Kiss László úszószövetségi kapitány a praktikum oldaláról közelít, s fájdalmas sóhaj kíséretében jegyzi meg: "Ami itt történik, az luxus, elvesztegetett lehetőség, miközben másutt egymás nyakán tréningeznek a gyerekek."

Egyéb ötlet híján csatlakozunk a sóhajhoz.

Avaros víz
Avaros víz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.