A sandinisták már ünnepelnek

Managuában, a fővárosban hétfő estétől már ünnepelnek a sandinista front hívei, Daniel Ortega volt gerillaparancsnok viszont győzelme bejelentésével még megvárja a vasárnapi elnökválasztások hivatalos végeredményét.

A választások vesztésre álló két jobboldali résztvevője rendre szabálytalanságokról beszél, egyes körzetekben máris újraszámolást követelnek. Mindazonáltal a keddi részeredmények szerint egyre biztosabb Daniel Ortega viszszatérése: az 1979-től 1990-ig tartó baloldali sandinista rendszer vezetője 16 év három jobboldali kormányzása után kellő fölénnyel (több mint hét százalékkal) áll az élen. Hiába kísérelte meg Washington a támogatás beszüntetésének fenyegetésével is befolyásolni az 5,5 milliós közép-amerikai ország választóit. A jobboldal elkövette ugyanis azt a hibát, hogy nem állított közös jelöltet Ortegával szemben, így a voksok megoszlottak.

Az EU népes megfigyelői csoportjának olasz vezetője nem ért egyet a jobboldal kifogásaival, szerinte a 70 százalék körüli részvételi arány önmagában is jelezte a demokratikus akaratnyilvánítást. Jimmy Carter volt amerikai elnök, akinek központja szintén megfigyelőként követte a nicaraguai választásokat, pedig máris annak a reményének adott hangot, hogy a Bush-kormányzat előítéletei ellenére lehetőséget kínál majd Ortegának bizonyítani, mennyire megváltozott a hidegháborús szembenállás óta. Módosult részben a washingtoni hangnem is, Condoleezza Rice külügyminiszter tegnap ugyanis azt mondta: az Egyesült Államok tiszteletben fogja tartani a nicaraguai nép döntését, s a leendő kormány politikájától teszi majd függővé a kapcsolatok alakítását.

A washingtoni ellenszenvnek mély gyökerei vannak. Ronald Reagan elnök jóváhagyásával (az Iránnak titokban eladott fegyverekért befolyt pénzekből) Oliver North ezredes szervezte a nicaraguai kontrák (ellenforradalmárok) katonai kiképzését a Kuba és részben a Szovjetunió támogatását élvező sandinista forradalom ellen. A polgárháború 30 ezer (más adatok szerint 50 ezer) életet követelt, s egyben a társadalom teljes megosztottságához vezet. A Bush-kormányzat félelme, hogy Ortega elnökségével Nicaragua csatlakozik az egyébként is balra tartó Latin-Amerikában a venezuelai Hugo Chávez, a kubai Fidel Castro és a bolíviai Evo Morales egyértelműen USA-ellenes csoportjához.

A 60 éves Ortega mindenesetre igyekezett megnyugtatni az ország lakosságát, hogy törekvése a megbékélés, lám, alelnökjelöltjéül éppen a kontrák egyik volt vezetőjét tette meg. A szegénységet csökkenteni kívánja, de nem a magántőke rovására.

Jimmy Carter és Daniel Ortega a választások után találkozott Managuában
Jimmy Carter és Daniel Ortega a választások után találkozott Managuában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.