Budapest még nem nő az égig

Az ideiglenesen kinevezett budapesti főépítész, Beleznay Éva szeretné élhetőbbé tenni a Belvárost, a mostanában sok vitát kiváltó építménymagasság korlátozásról pedig azt mondja: egyelőre nem változik.


Egyelőre nincs napirenden a magassági rendelet módosítása, tudtuk meg Budapest ideiglenesen kinevezett főépítészétől, Beleznay Évától. Folyik ugyan a Fővárosi Szabályozási Keret Terv módosításának előkészítése, a magassági korlátozás azonban nincs a megváltoztatandó részek között, mondta. Bár korábban mások erről lapunkat nem így informálták. A városvezetésnek, s neki magának is meggyőződése, hogy a főváros jelenleg nem tudja biztosítani a feltételeket ahhoz, hogy megfelelő helyen, megfelelő minőségű toronyház vagy felhőkarcoló épüljön Budapesten. Úgy tűnik, marad tehát érvényben a Hungária körúton belüli 30 méteres, s azon kívül pedig a 45 méteres építménymagassági határ.

Az ideiglenes főépítészt a múlt héten nevezte ki Tiba Zsolt főjegyző. Beleznay Éva a Budapesti Műszaki Egyetemen építészi, a Pennsylvaniai Egyetemen pedig városfejlesztői diplomát szerzett. Ideiglenes főépítészi kinevezése előtt Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes kabinetfőnöke volt, s korábban a főépítészi irodán is dolgozott Schneller István mellett. Megbízatása a pályázaton kiválasztott, új főépítész hivatalba lépéséig, várhatóan jövő év elejéig tart. A pályázatot a következő hetekben írják ki, s azon Beleznay maga is indulni kíván.

Európai gondolkodású, a dolgokat a megvalósíthatóság oldaláról megközelítő embernek ismerik a városházán. Mikor ezt felvetem neki, megjegyzi: ugyanolyan fontos számára az élhetőség szempontja is. Főépítészi működésének is éppen a Belváros élhetőbbé tételét szeretné központjába állítani. Egyik tetszetős elképzelése közterületek rehabilitációja, például a zöldfelületek hálózatának kialakításával. Igyekszik majd előkészíteni a Duna intenzívebb használatát, s a Duna-menti fejlesztéseket, továbbá fontosnak tartja a külső kerületi központok építészeti kiemelését.

Meglepetésünkre a Budapesti Építésztkamara honlapján "kizártként" szerepel. Ezt azzal magyarázza, hogy egy ideig szünetetltette tagságát, nem fizette a tagdíjat, nyáron azonban újra rendezte tagságát. Tehát, mint mondja, jelenleg tagja az építészkamarának, csak valószínűleg a honlapon nem frissítették az adattot.

Tagja továbbá annak a zsűrinek is, amely az új kormányzati negyed helyét jelöli ki november 8-án. Az általa legalkalmasabbnak vélt helyszínt addig nem kívánta megnevezni.

Beleznay Éva
Beleznay Éva
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.