Főszerkesztő-váltás a Magyar Hírlap élén

Farkas György váltja Szombathy Pált a Magyar Hírlap élén - ezt maga az új vezető jelentette be kedden. Az eddigi főszerkesztő-helyettes bővebb tájékoztatást ígért még a nap folyamán.

Szombathy Pált egyelőre nem sikerült megszólaltatnia az MTI-nek.

Szerkesztőségi forrásokból származó információ szerint menesztették Popovics Gizella főszerkesztő-helyettest, valamint a lap két publicistáját, R. Székely Juliannát és Szále Lászlót is.

Széles Gábor, a napilap többségi tulajdonosa úgy nyilatkozott: az elmúlt egy évben tizedével nőtt az  újság példányszáma, a váltással ezt a folyamatot kívánják gyorsítani, valamint csökkenteni a még most is jelentős veszteségeket. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a döntésnek köze volt-e  ahhoz, hogy a Magyar Hírlapot a közepet jobbról közelítő újságnak képzeli el; mint mondta, ezt "korábban rögzítettük". A megbízott főszerkesztőt az előbbivel kapcsolatos terv kidolgozására kérték, s ennek ismeretében döntenek a  véglegesítéséről; Széles Gábor közlése szerint mintegy egy hetet vehet igénybe mindez.

Széles Gábor április 11-én hosszabbította meg Szombathy Pál főszerkesztő mandátumát egy évvel, 2007 áprilisáig. Az akkor kiadott közlemény szerint a Magyar Hírlap többségi tulajdonosai a lap helyzetét és céljait áttekintve állapodtak meg a közös jövőről a napilap főszerkesztőjével és kisebbségi tulajdonosával.

Szombathy Pál március 20-án az MTI-nek nyilatkozva elismerte, hogy nézeteltérése volt Széles Gábor főtulajdonossal a Magyar Hírlap aznapi címlapja kapcsán, de a vita elcsitult. Akkor a főszerkesztő menesztéséről szóló információk terjedtek el a sajtókörökben. "A legjobb együttműködésre törekszem Széles Gáborral" - jelentette ki az eset kapcsán Szombathy Pál. Elmondta azt is, hogy amikor Széles Gábor megvette a Magyar Hírlapot, akkor a középre tartó irányvonal - amit a szerkesztőség már három éve képvisel - elnyerte a tetszését, elfogadta és jónak tartotta a középen állást.

"Nézeteltérés már többször is volt, ebből még nem következik  semmi" - mondta akkor Széles Gábor. A felvetésre, hogy elégedett-e Szombathy Pál munkájával, akivel a hírek szerint már korábban többször is volt nézeteltérése, Széles Gábor azt mondta: "Ilyen kérdéseket nem tudok kezelni. (...)  Hadd tartsam meg magamnak a véleményemet".

Széles Gábor a Heti Válasz című hetilapnak korábban azt mondta, a jövőben úgynevezett nemzeti liberális lapnak képzeli el a Magyar Hírlapot, amely középen áll, de a középet "jobb oldalról közelíti meg".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.