Zacskómentes Zanzibár

A Tanzániához tartozó Zanzibárban betiltották a műanyag zacskók gyártását és bevitelét, hogy védjék a környezetet és a turizmust.

Zanzibáron keresztül havonta mintegy 200 tonna műanyag zacskó halad át, és jut el Afrika keleti felére. Ezáltal olyan mennyiségű hulladékkal kell megküzdeni a helyieknek, hogy az már elviselhetetlenné vált. "A környezetvédelmet minden más fölé kell helyeznünk. A műanyag zacskók egyrészt borzalmas látványt nyújtanak, másrészt rombolják a szárazföldi és a tengeri élővilágot, ráadásul a fejlődés gyors üteme is különféle veszélyekkel fenyeget" - mondta a Reutersnek Ali Juma, Zanzibár környezetvédelmi illetékese.

A turizmus Zanzibár gazdaságának alapja. A hulladék és a szennyvíz óriási problémát jelent: a napi 200 tonna hulladéknak csupán a tizedétől tud megszabadulni a szigetcsoport, és a szennyvíznek csupán 10 százalékát képesek megtisztítani a zanzibáriak.

"Bár a környezetvédelmi szempontból helyes a műanyag zacskók  betiltása, a kormány havi 400 ezer dollártól fog elesni, ennyi ugyanis az átmenő zacskók utáni bevétele, ráadásul a helyi piacra lesz utalva" - mondta Salim Turky, egy helyi üzletember.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.