Hamarabb jutnak uniós támogatáshoz a környezetvédők

A természetvédelem is könnyebben juthat hozzá az uniós támogatásokhoz kapcsolódó költségvetési pénzekhez - egyebek mellett ezt tartalmazza egy hat miniszter által jegyzett rendeletmódosítás, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

Az EU strukturális alapjaiból, valamint a kohéziós alapból származó támogatásokhoz kapcsolódó költségvetési támogatások felhasználásáról - még a múlt évben - hozott együttes rendeletet hat miniszter. A mostani módosítás - amelyet a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, a földművelésügyi és vidékfejlesztési, a környezetvédelmi és vízügyi, a szociális és munkaügyi, a gazdasági és közlekedési, valamint a pénzügyminiszter jegyez - szintén megengedi, hogy a rendelet mellékletében szereplő intézkedésekre, az abban szereplő szervezetek pályáztatás nélkül jussanak támogatáshoz. A rendelet mindössze annyi megjegyzést tesz, hogy a támogatás megítélését ebben az esetben is meg kell előznie a projekt dokumentáció kidolgozásának és értékelésének is.

A melléklet egy lényeges változást tartalmaz: kiterjeszti a mentességet a természetvédelemre és a fenntartható árvízvédelemre, továbbá a levegőszennyezés és a zajterhelés mérésére. Akiket - mint kedvezményezetteket - érint, azok a nemzeti parkok igazgatóságai, a környezet-, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek, önkormányzatok, valamint a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet.

Továbbra is változatlanul szerepel a listán - egyebek közt - a vállalkozói ismeretek fejlesztése, az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges készségek fejlesztése, vagy például a helyi foglalkoztatási kezdeményezések támogatása. Az új szabályok november 11-től hatályosak. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.