A Fidesz visszalőtt a köszönetre

A parlament egyelőre nem tud elszakadni az október 23-án, illetve az utána történtektől. Gyurcsány Ferenc szerint az ünnepségsorozat ideje alatt "tobzódott a középszer politikája", a Fidesz szerint inkább a rendőrség tobzódott. Valaki bizonyosan tobzódott tegnap a parlamentben, de hogy ki, azt nem tudni - a házelnök mindenesetre kikérte magának.

"Köszönöm, Magyarország!" - e címen tartott parlamenti fölszólalást tegnap Gyurcsány Ferenc kormányfő. A miniszterelnök eddigi legrövidebb, körülbelül másfél perces beszédében egyebek mellett azt mondta, hogy az ország embert próbáló heteken van túl, de a harmadik köztársaság kiállta a próbát, hiszen a rend erősebbnek bizonyult a rendetlenségnél, a törvényesség a törvénytelenségnél.

- Most az életnek és a kormányzásnak kell folytatódnia - tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki leszögezte, hogy Magyarország azért nem ülhetett méltó ünnepet október 23-a kapcsán, mert a "középszer politikája tobzódott".

A miniszterelnök e mondatát nyilvánvalóan a Fidesznek és a KDNP-nek címezte. Ők viszont a már szokásos koreográfia szerint, a két frakcióvezető kivételével kivonultak az ülésteremből. Meglepő módon azonban Navracsics Tibor és Semjén Zsolt sem reagált a kormányfő szavaira. A frakciók visszaérkezésével azonban megváltozott a helyzet - jött az ellenzéki össztűz. A muníciót még mindig "az október 23-i rendőri brutalitás" szolgáltatta. Fideszes politikusok (Kontrát Károly, Csampa Zsolt, Szijjártó Péter és sokan mások) rendre azt tudakolták, ki a felelős a történtekért. Petrétei József rendészeti miniszter visszautasította "a rendőrség elleni politikai hadjáratot", Gál J. Zoltán pedig úgy reagált, hogy "aki a rendőrséget üti, az Magyarországot találja el". A MeH államtitkára közölte: az összetűzések során 396 rendőr sérült meg. Akkor azonban, amikor Szijjártó Péter ismét szóba hozta, hogy a randalírozók csak a Fidesz nagygyűlése felé mehettek, mert a rendőrség minden más utat lezárt, már Gál J. is "feladta". Azt mondta, hiába lepleződött le a Fidesz, s bizonyosodott be fehéren-feketén, hogy nem a rendőrség szorította rá a tüntetőket a Fidesz 23-i rendezvényére, az ellenzéki párt még mindig nem kér elnézést. Ezért úgy tűnik, le kell számolni az illúziókkal - vélekedett az államtitkár.

A parlament tegnapi ülésének egyetlen biztató momentuma: az öt párt közösen koszorúzta meg a Parlamentben Bibó István emléktábláját.

Az ügyészség bűncselekmény gyanúját keltő rendőri intézkedések miatt 51 ügyben folytat eljárást - közölte tegnap a parlament ülésén Kovács Tamás legfőbb ügyész, válaszul Dávid Ibolyának arra a kérdésére: szerinte nem szükséges-e, hogy az ügyészség az október 23-i rendőrségi intézkedések törvényességét illetően vizsgálatot indítson. Kovács Tamás arra is emlékeztetett, ha a rendőri intézkedésekkel kapcsolatban bárki feljelentést tesz és a feljelentésben bűncselekmény gyanúját keltő adatok vannak, akkor a nyomozást el kell rendelni. Viszont az ügyészség törvényességi felügyeleti joga jogszabályok által körülhatárolt, s a hatásköre nem terjed ki a Dávid Ibolya által említett eseményekre, általános jellegű véleménynyilvánításra törvényes felhatalmazása nincs. (Cs. I.)

Ki lesz a miniszterelnök kabinetfőnöke?

Többé-kevésbé letisztultak a kormányzati struktúra átalakításának tanulságai, így a kabinet januárra minden bizonynyal "újraszereli az olykor döcögő gépezetet". Hogy miként illesztik össze a fogaskereket, az politikai, illetve kormányfői döntés kérdése. Annyi biztos, hogy visszaállítják a miniszterelnöki kabinetfőnökséget. Az még bizonytalan, hogy ki töltheti be ezt a tisztet. Tartalmilag két lehetőség verseng: az egyik, az elbizonytalanodott államapparátust mozgásba lendítő közigazgatási szakembert emelne a kabinet élére, a másik változat inkább egy "politika- és kommunikáció-csinálót". Amennyiben az utóbbi (angolszász típusú) verzióra bólint rá a kormányfő - és jelenleg erre nagyobb az esély -, szinte biztos, hogy a MeH jelenlegi kommunikációs főnöke, államtitkára, Gál. J. Zoltán lép előre kabinetfőnökké. Ez esetben a kancellária mentesülne a miniszterelnökhöz személyesen kapcsolódó ügyektől és a politikacsinálástól, mert mindezt a kabinetfőnök venné át. A közigazgatásban otthonos Szilvásy György kancelláriaminiszter így teljes egészében az államapparátus felpörgetésére koncentrálhatna. A Kormányzati Kommunikációs Központ - ahol most némiképp összecsúszik a politikai és a kommunikációs stratégia kidolgozása - a jövőben pusztán a kommunikációs irányvonalat végrehajtó szervezetként működne, s az összes tárcát, illetve az MSZP-frakciót is kiszolgálná. A KKK élére nagy valószínűséggel Szigetvári Viktor, az MSZP kampányigazgatója kerülne.

Persze a kormányzati struktúra átszabása nem csak a "fejet érintené". Megoldást kell találni a közigazgatási államtitkárok hiányára is. (A minisztériumok "szakmunkáját" irányító posztot a takarékosság jegyében a választások és a kormányalakítás között szüntették meg.) A kisebb tárcák ugyan már "fű alatt" pótolták a közigazgatási államtitkárokat, azaz a szakállamtitkárok közül kiemeltek egyet, aki "egyenlőbb a többinél". A nagyobb - gyakran több minisztérium összevonásából születő - tárcák egyelőre nem találnak megoldást.

A házelnöknek tegnap a Fidesz padsoraiból bekiáltottak valamit - hogy ki és mit, nem tudni. Szili Katalin azonban jól hallhatta, mert azt kiáltotta:
A házelnöknek tegnap a Fidesz padsoraiból bekiáltottak valamit - hogy ki és mit, nem tudni. Szili Katalin azonban jól hallhatta, mert azt kiáltotta: "Tisztelje bennem nemcsak az elnököt, hanem a nõt is". Utóbb Répássy Róberthez fordult, de hogy mit m
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.