Cser országos tiltakozást hirdet

Országos tiltakozó akciót hirdet Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke. Az elnök asszony pártdiktatúrának nevezte a jelenlegi kormányzatot.

 

 

 

 

A konvergenciaprogramot hívná tetemre Cser Ágnes, a kisebbik egészségügyi szakszervezet, az EDDSZ vezetője. Úgy érzi, küldetésük, hogy a lakosságnak szórólapokon elmondják, mivel jár a társadalom támogatása nélküli program. (Ennek tartalmát Cser kérdésre sem ismertette. Mint mondta: azt majd mindenki elolvashatja a szervezet honlapján.)

A szakszervezeti vezető jogsértőnek minősítette, és lemondásra szólította a kormányt. Végül kiderült, hogy az alapvető kifogás mégiscsak szakmán belüli: az egészségügyi törvénycsomagok egyeztetését hiányolta, továbbá nehezményezte, hogy a konvergenciaprogramot a munkavállalói oldal elutasítása ellenére véglegesítették.

A kormány jogsértéseinek számbavétele közben a sajtót is "lemondásra szólította fel" a szakszervezeti vezető. Cser fölsorolta, hogy mikor mit nem talált meg a hírek közt. Például a saját maga által Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnöknek írott levelet, amelyben a magyar kormány gazdálkodását vizsgáló uniós ad hoc bizottság létrehozását kezdeményezte. Szóvá tette, hogy az EDDSZ honlapján megjelenő hírek sem kerülnek a lapokba. Ezért döntöttek úgy, hogy felverik a heteken át tartó Kossuth téri kormányellenes tüntetéseken az "ország kórtermének" nevezett sátrat. Ezt ugyan onnan el kellett bontani, de az év végéig a Nádor utcában, a székházuk előtt megtekinthető. Cser fölszólította a teremben lévő operatőröket, hogy örökítsék meg az ország kórházát. Elfogadhatatlannak tartja, hogy október 23. után nem engedték vissza a sátrat és a tüntetőket a Kossuth térre. Az EDDSZ fellebbezett a rendőrségi döntés ellen. Cser nevetségesnek tartja, hogy dupla kordon zárja el a Parlamentet az ország polgáraitól. Itt pártdiktatúra van - mondta újfent. Lapunk kérdésére, hogy mit ért ez alatt, Cser megismételte: az érdekegyeztetés nélküli jogalkotásról ez fejezi ki a véleményét. Szerinte sehol nem fordulhat elő, hogy társadalmi konszenzus nélkül hajtsanak végre reformokat.

A munkaadók számára nem aggályos a vizitdíj

 

Röviddel a parlamenti vita előtt az Országos Érdekegyeztető Tanács is megvitatta az egészségügyi reformtervezet egyes elemeit. A patikaliberalizáció és a kötelező kamarai tagság mellett a vizitdíj és a kórházi díj váltott ki vitát a szociális partnerek között. A munkavállalói oldal szóvivőjeként Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke elfogadhatatlannak nevezte a díjak tervezett bevezetését. Szabó szerint az sem világos, mi lesz azokkal, akik kórházba kerülve nem tudnak majd fizetni. A munkaadók nem fogalmaztak meg aggályokat a vizitdíj bevezetésével kapcsolatban. Szerintük egy adatbázis létrehozásával kiderül, ki fizet és ki nem az egészségügyi kasszába.

Kórházi sátor egykor a Kossuth téren. Visszaállítanák
Kórházi sátor egykor a Kossuth téren. Visszaállítanák
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.