A FAO spórolhat Budapesttel

"Tiszteletben tartjuk a FAO döntését, az nem lesz rossz hatással a magyar-olasz kapcsolatokra" - mondta az olasz FAO-nagykövet, Romualdo Bettini azon a római találkozón, amelyen Benedek Fülöp földművelésügyi szakállamtitkár az ENSZ-iroda egy részének Budapestre költözéséről számolt be.

 

 

 

A tanácskozáson annak a közel negyven tagállamnak a képviselője is jelen volt, aki a november 20-25. közötti FAO-tanács ülésén dönt arról, hogy három éven belül hazánk fővárosa lássa vendégül az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezetének Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatalát és a Szolgáltató Központot.

"Óriási presztízs egy ENSZ-iroda megszerzése" - nyilatkozta lapunknak Benedek Fülöp, hangsúlyozva, hogy mindez egyrészt a tíz éve nálunk működő alregionális hivatal eredményes munkájának, másrészt a tárca lobbizásának köszönhető.

"Amikor a kelet-közép-európai és ázsiai térség felé való terjeszkedés felmerült, azonnal léptünk. 2003-tól dolgozunk rajta az európai tagállamok többségének támogatásával, és a júniusi rigai konferencián már szándékként hangzott el, hogy ez a regionális hivatal nálunk működjön. Brüsszel is szóba került, reméljük, végül mi győzünk. Agrárdiplomáciai siker lenne, ha Budapesten lenne a FAO egyik fontos hivatala (közel 30 nemzetközi szakértővel és 10 magyar alkalmazottal). Augusztusban maga a FAO keresett meg minket: felajánlották egy közös szolgáltató központ budapesti létrehozását is" - sorolta a lépéseket a szakállamtitkár. Ez 2007 szeptemberétől indulna (8 nemzetközi és 86 magyar munkatárssal) és a FAO európai, közel-keleti és afrikai régiója, valamint a római központ részére végezne adminisztratív szolgáltatásokat (igazgatás, humánpolitika, pénzügy, utaztatás, beszerzések). A terv szerint a FAO két kisebb központot is működtetne Bangkokban és Santiago de Chilében, az időzónák eltérése miatt. A helyszínre, felszerelésre, költségekre vonatkozó előzetes tárgyalások lezárultak (a kiadások egy részét a magyar kormány, tetemes részét a bérekkel és közterheivel a FAO állja); a végleges döntést a november végi FAO-tanács hozza meg.

Lapunk értesülései szerint a költözés az 1951 óta Rómában működő székház alkalmazottainak, a nonprofit szervezeteknek és az olasz kormánynak nemtetszését váltotta ki. "Hamis hírekkel ijesztették meg őket: nem tömeges költözésről van szó - ezzel a FAO-szakszervezetek is tisztában vannak. A több mint ezerfős (főleg olasz) adminisztratív személyzetből alig százat érint, akiket három év alatt helyettesítenének a magyarok. A költözést az indokolja, hogy Budapesttel a FAO évi 4 millió dollárt takarít meg, ami projektekre fordítható. Nálunk a FAO nem csak olcsóbban, hatékonyan és magas színvonalon dolgozna, nekünk gazdasági hasznot hoz, lehetőségeket a magyar és a kelet-közép-európai agrárszakmának. Jobban jelen leszünk a nemzetközi vérkeringésben. Eddig otthoni pályán az olasz nonprofit világ helyzeti előnyben volt, a jövőben Budapest szerepe is felértékelődhet. A római kormány pedig a jelek szerint tudomásul veszi a döntést" - tette hozzá az államtitkár, aki azonban nem akar előre inni a medve bőrére. Ünneplésre csak november végén hajlandó.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.