Drága ára van a sikeres modellnek

Meglepő, hogy Magyarország az elmúlt tizenhat évet kihúzta nagyobb társadalmi tiltakozások és zavargások nélkül. A "kegyelmi időszak" most véget ért, mert Magyarország - a régió többi országához hasonlóan - roppant erős nyomás alá került: az euró bevezetésének szigorú előírásai súlyos megszorításokra kényszerítik az EU új tagállamait. A visegrádi országoknak azért kellene lobbizniuk, hogy a maastrichti feltételeket a gazdasági képességeikhez szabva, a jelenleginél rugalmasabban kezeljék - e véleményt Michael Ehrke, a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) budapesti igazgatója fogalmazta meg lapunknak.

A német szociáldemokratákhoz közel álló FES vezető munkatársa szerint az elmúlt hetek magyarországi zavargásaiért elsősorban a Fideszt terheli a felelősség. - Az európai fősodortól idegen az a felfogás, hogy az ellenzéki párt az utcán mozgósít a kormány ellen - vélte Ehrke, a fő bajt abban látva, hogy a jobboldal és a szélsőjobb között van átjárás, a Fidesz nem határolódik el világosan a szélsőséges erőktől.

Az 56 éves politológus és szociológus úgy látja: a politikai polarizáció mozgatóereje a jobboldal, de a baloldali koalíciót is felelősség terheli: 1. A társadalommal nem vitatták meg a takarékossági csomagot; 2. Túlságosan kitették magukat külső erők elvárásainak. - Gyurcsány Ferencen múlik, hogy sikerül-e ezt a függést csökkenteni, akár pár befektető megharagításának árán is - tette hozzá. Ehrke ugyanakkor rendkívül károsnak tartja a "politikai kultúrák harcának" nevezett, a Fidesz által kezdett, de mindkét oldal által űzött politikai polarizációt. A csak hősöket és gazfickókat ismerő felfogás lehetetlenné teszi a közmegegyezést, atomizálja a társadalmat, a civil szférát, a regionális és helyi szintekre leszivárogva pedig megnehezítheti az EU-s felzárkózást.

Ehrke szerint az európai rekordnak számító költségvetési hiány paradox módon a magyar gazdaság fejlettségének tudható be. A lakosság viszont most szembesül azzal, milyen súlyos árat kell fizetni a magyar modellért, ami technológiailag is éllovassá tette az országot a régióban. A magyar államháztartás gyenge pontját a bevételi oldal jelenti. Miközben a betelepült külföldi vállalatok jelentős mértékben hozzájárultak az exportképesség javításához és az ipari-gazdasági talpra álláshoz, a részükre biztosított adókedvezmények éppen úgy a bevételt gyengítették, mint a járulékfizetés alól kibújó hazai vállalatok vagy a minimálbéren bejelentett munkavállalók tömegei. - Adóigazságosságra van szükség: tarthatatlan, hogy a társadalom egy része nem fizet adót, viszont elvárja az államtól a szolgáltatások teljes körét - hangoztatta Ehrke.

Michael Ehrke
Michael Ehrke
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.