Otthoni babateszt

Nem kell már kizárólag a szülész-nőgyógyász ultrahangtudásában bízni. A terhes asz-szony (Nyugaton) orvosi segítség nélkül is kiderítheti, hogy fiú- vagy leánymagzat növekszik-e a méhében. Elég, ha megvesz egy újonnan kifejlesztett tesztet, a benne levő apró tűvel megszúrja az ujjbegyét, egy csepp vért a tesztcsíkra cseppent, majd amikor megszáradt, elpostázza egy genetikai vizsgálattal foglalkozó amerikai cég címére. Három nap múlva, titkos személyes kódjának megadásával, megtudhatja az internetről, hogy kimutattak-e a véréből magzati Y-kromoszómát.

Ebben az esetben XY nemi kromoszómákkal rendelkező fiú, hiányában pedig XX-kromoszómájú lány fog születni.

Ráadásul a vizsgálat, a tűbiopsziával ellentétben, már igen korán, a 8. terhességi héten elvégezhető. Tűbiopsziával a 9-11. héttől a magzatburokból, a 13. héttől pedig a magzatvízből nyerhetőek genetikai vizsgálatra alkalmas magzati sejtek. Ezeknek az invazív vizsgálatoknak van bizonyos kockázatai, ezért ezeket elsősorban komolyabb betegségek kiszűrésére használják. Ám a sejtekből az élőlény neme is százszázalékosan meghatározható. Az otthoni nem-meghatározás azonban nem igazán olcsó mulatság: a vérvételi készlet jelenleg ugyan csak 21 euróba, maga a genetikai vizsgálat azonban már tízszer annyiba, 210 euróba kerül.

A szakemberek a "túl gyors" diagnózis etikai kérdését, pontosabban annak nagyon is gyakorlati vonatkozásait kezdték el firtatni: mi lesz, ha a korán megismert nemű - és ezért esetleg nem kívánt gyerek - a terhesség megszakítására ösztönzi a szülőt?

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Társasága egyelőre tartózkodik az új teszttel kapcsolatos állásfoglalástól. (Dr. N. J.)

Etikai kérdõjelek sokasodnak a titok korai és otthoni fellebbentése körül
Etikai kérdõjelek sokasodnak a titok korai és otthoni fellebbentése körül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.