Nincs átalakítás befektetés nélkül

Politikai államtitkárból lett az Operaház miniszteri biztosa Vass Lajos, akit ma hallgat meg az Országgyűlés kulturális bizottsága. Szolnoki polgármesterjelöltként indult a választásokon, de veszített. Év végéig szól mandátuma az Operában. Hogy mi lesz ezután, november elején még nem tudja.

 

 

- Összepakolt vagy készült rá, hogy a helyhatósági választások után marad az Operában?

- Nem pakoltam össze, de az előzetes felmérések szerint benne volt a pakliban, hogy nyerek. Nem így történt, de a választások után is van élet.

 

- Mit tehet hat hónap alatt?

- Tőlem azt várták, hogy nyugalmat hozzak a házba, amit szerintem sikerült megteremteni. Ettől maradtak alapvető kérdések, amelyek csak hosszabb távon, 2-5 év alatt oldhatók meg. Feltérképezem az elindított konszolidációt, megpróbálom költségtakarékosan működtetni az Operát, a hosszú távú stratégiához csapatot és gondolatokat gyűjtök, majd el is indítjuk.

 

- Mielőtt belépett az Operába, arra számított, amit tapasztalt?

- Jól ismertem a helyzetet, államtitkárként minden adat nálam is landolt. Akkor is azt gondoltam: nem kell főigazgatói pályázatot kiírni, nem ez volt a megoldás. Nem lehet úgy átalakítani az Operát, hogy elveszünk egymilliárd forintot, közben működjön takarékosan, alakuljon át. Minden átalakítás rövid távon befektetést igényel.

 

- És mit mondott erre akkor Bozóki András miniszter?

- Az erősebb kutya... nem folytatom. A jövővel kapcsolatosan el kell dönteniük az illetékeseknek, hogy ne csak a Magyar Állami Operaházról, hanem a magyarországi operaéletről beszéljünk.

 

- Ezt mondták akkor is, mikor ön államtitkárként részt vehetett volna ennek átgondolásában.

- Ha bezár az Erkel, a hazai operaélet szinte az Andrássy útra korlátozódik. Pedig ennek a zászlóshajónak kellene len-nie, és szükség volna egy Erkel típusú helyre, ahol népszerűbb repertoár menne, talán egy kamaraoperára és egy barokk részre, de leginkább a vidéki operatagozatok megerősítésére.

 

- Állítólag egy államtitkári értekezlet deklarálta: az Opera "egyházas", az adott pénzből csak egy épületet tartsanak fenn.

- Ez nem lehet szakmai cél. Igaz, hogy ebben a rendszerben ennyi pénzből csak egy épület tartható fenn. Egy nemzeti alapintézményhez méltó, sokszínűbb operaélet megalapozása sokba kerül.

 

- Itt bukik minden kezdeményezés!

- Ha az egészet egy épületbe szorítjuk, akkor kell óriási zenekar, énekkar, magánénekesi csapat. A jelenlegi repertoár bemerevíti, zsúfolttá teszi a színházat fizikailag is, és lehetetlenné, hogy este játsszanak, délelőtt új darabot próbáljanak. Erre volt az előző vezetés ötlete a házi színpad az épületen belül, amit most nem támogatok, mert létrehozása 700 millió forintos többletköltséget jelentene.

- Mikor az operaéletről szóló elképzelését megosztotta Hiller Istvánnal, akkor a miniszter, gondolom, azt mondta: Lajoskám, ez mekkora ötlet! És utána mi jött?

- Az Opera a problémás kategóriában van, mert többet kellene fordítani rá.

 

- Ha jól értem, a miniszter szerint ez szép elképzelés, de nincs rá pénz, esetleg koncepciót kért?!

- Ezt így együtt. Fontos az államnak az Operaház, de a mi vezetésünktől is használható, kidolgozott koncepciót várnak. Előtte még be kellett fejeznünk a létszámleépítést, 98 közalkalmazottól köszöntünk el.

 

- 143 helyett.

- Ahogy összeállt az eredeti lista, minimum antidemokratikus volt: a tárvezetőknek le kellett adniuk X nevet. Senki nem egyeztetett az érdekvédelmi szervekkel. Nyugodt a lelkiismeretem, a vezetők körültekintően döntöttek. Úgy érzem, élvezem a társulat bizalmát, ez kiderült az évadnyitón. Amennyiben hosszabb távú megbízást kapok az Opera vezetésére, akkor végigviszem a modernizációt.

 

- Beszélt a miniszterrel, hogyan tovább január 1-jétől?

- Még nem beszéltek velem erről.

 

- Hogy tud csapatot szervezni, tervezni, ha nem tudja, marad-e január 1-jétől?

- Csomó helyzetben nem tudok lépni, de a döntésig is jó néhány dologban határoznom kell. Az a fura, hogy az Operában négyszemközt mindenki véleményt mond, amit később már nem vállal. Ó, azt nem lehet, mert itt ez a lobbi, ott meg az az összefonódás. A változtatás azonban sosem önmagáért történik.

 

- Mi ez a változás? Erről nem mondott túl sok konkrétumot!

- Meg kell határozni az Operaház pontos repertoárját. Felül kell vizsgálni, hol a helyünk a világban. Fontos lenne új karmestereket, fiatal művészeket meghívni, legtehetségesebbjeinket pedig itthon tartani. Készítjük a következő évadot, ehhez látnom kell, milyen költségvetési támogatásra számíthatok. Közben nézzük, hol játszhatunk, ha bezár az Erkel, sikerül-e elindítani a felújítását vagy az új építkezést.

 

- Sokan állítják: úgy oldható meg az operaházi helyzet, hogy el kell küldeni mindenkit, és csak azokat visszaszerződtetni, akikre szükség van.

- Ez a gyakorlatban majdnem kizárt. Részben, mert ezer ember végkielégítését senki sem tudja előteremteni. A visszaszerződtetés pikantériája, hogy a hatályos kormányrendelet nem támogatja, hogy a végkielégítést kapott dolgozók egy évig munkát vállaljanak közalkalmazottként. Egyéb vállalkozási szerződést pedig csak eseti feladatok ellátására köthetnénk. Ha az Operaház vállalkozásként működne tovább, mondjuk részvénytársaságként, akkor lenne ez egy ideális ötlet.

Vass Lajos hosszabb távú megbízás esetén végig szeretné vinni az Opera modernizációját
Vass Lajos hosszabb távú megbízás esetén végig szeretné vinni az Opera modernizációját
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.