Bartók-hét a Fúzió Rádióban

Az idén indult budapesti nonprofit, kulturális, kisközösségi rádió egy héten keresztül, naponta több órában, neves meghívott zenészvendégekkel való beszélgetésekkel és saját munkatársainak gondolataival tiszteleg Bartók Béla életműve és máig élő hatása előtt.

Az egy hét során megpróbálják (legalább részben) feltérképezni, hogyan él tovább a különböző zenei (és más művészeti) ágakban, műfajokban Bartók művészi koncepciója, zenei gondolatvilága, hagyománytisztelete és erkölcsisége, humánuma. A gazdag programban elsősorban zeneszerzők és muzsikusok szerepelnek szinte minden műfajból. 

A „Bartók és a jazz” témakört két jazz-pianistával járják körül, egyikük Oláh Kálmán nemzetközi hírű magyar dzsessz-zongorista, aki korábban már készített lemezt és adott koncertet Bartók szerzeményeinek felhasználásával, s most újra Bartók életművét tanulmányozza, és lelkesen keresi az utakat annak továbbgondolására (nov.9. 18h). Másikuk Márkus Tibor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének adjunktusa, az Equinox Jazzquartet vezetője és zongoristája, akinek szívügye a jazz-ről szóló ismeretterjesztés, ráadásul műveiben maga is sokat merített Bartók zenéjéből. (nov. 6. 20h.)

A nép- és etnozenei hatásokat egyrészt Agócs Gergely népzenekutatóval, a Fonó zenekar fúvósával, a Hagyományok Háza munkatársával, a „Hagyomány és Művészet – Bartók Béla művészeti koncepciója az ezredfordulón” című konferencia szervezőjével térképezik föl (nov. 6. 15h).

Másrészt vendég lesz a rádióban Kiss Ferenc ős-Kolindás és -Vízöntős etnozenész, az Etnofon zenei Társulás „lelke, akinek idén megjelentetett „Szerelemajtók” c. lemeze is Bartók tiszteletére készült, a Kékszakállút idéző műben a magyar népdal- és balladakincs, valamint a hangszeres népzene legszebb rétegét szólaltatja meg társaival,  a maguk sajátos, a zenei hagyományt újszerűen megélő módján. (nov. 7. 17h.)

A rádió műsorvezetőinek meggyőződése, hogy Bartók hatása a rockzenére is óriási. Ennek „bizonyítására” elhívják Cziránku Sándor gitárost, a Barbaro legendás, öntörvényű zenészét, aki a zenekar korai koncertjein sose mulasztotta el előadni az Allegro Barbaro-t egy dob-gitár duett keretében a híres kétnyakú gitárral; és azóta is folyamatosan rengeteget merít Bartók munkásságából. (nov. 12. 10h)

Emellett a műsorkészítők vasárnap délelőtt megpróbálják maguk is, saját lemezgyűjteményükből szemezgetve kimutatni Bartóknak a rock- (elsősorban a progresszív rock)ra gyakorolt befolyását (Pl. ELP, Collegium Musicum, King Crimson, Focus, Ekseption, Gentle Giant, East of Eden).

A klasszikus zenei értelmezésekhez Selmeczi Jánost, a Fesztiválzenekar koncertmesterét és első hegedűsét hívják segítségül. A muzsikus a műsorban, hegedűje kíséretével magyaráz el motívumokat, amelyeket jó tudni a  Bartók-muzsika megértéséhez. (nov. 12. 14h)

További vendégek és tervezett műsorok:

  • Bartók és a film (Bartók hatása a XX. sz. második felének filmművészetére és filmzenéjére. Beszélgetés Székelyi Péter filmesztétával) (nov. 9. 15h)
  • A Bartók Emlékház (Beszélgetés Szirányi Jánossal, a Ház igazgatójával) (nov. 9. 16.30 h)
  • Bartók ismert és  ismeretlen kórusművei (Vendég: Tóth Árpád karnagy, a Zeneakadémia karvezetés szakos doktorandusza) (nov. 7. 20h)
  • Bartók az emigrációban (Vendég: Bethlenfalvy Bálint fiatal zeneszerző)
  • Bartók a hajón (Bartók Béla életének sorsfordulói, megpróbálva rekonstruálni, milyen gondolatok járhattak a fejében az Amerikába tartó hajó fedélzetén, egyedül a korlátnak támaszkodva.) (nov. 10. 18h)
  • Lehetséges-e Bartók és az india zene társítása? (Vendég: Bakaja Zoltán hegedűművész)
  • Mit gondolt Bartók korának könnyűzenéjéről?
  • Kékszakállú (Milyennek látszik az opera 30 évvel a szexuális forradalom kifulladása után? Stúdióbeszélgetés, melynek során elhangzik az opera teljes zenei anyaga, története és a mű befogadása közben szerzett élmények) (nov. 11. 18h)

Mindeközben végig folyamatosan hallhatók lesznek ismert és kevésbé ismert Bartók-művek.

A részletes program megtalálható a rádió honlapján >>>>

A Fúzió Rádió az FM 93,5 MHz-en fogható Budapest XI.kerületében és környékén, valamint interneten. Adásidő: minden nap 10-22 óráig - kivéve a szerdai adásszünetet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.