A lelkiismeretre hivatkozva tagadta meg egy rendőr ellátását

Lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadta egy sérült rendőr hadnagy ellátását a János Kórház egyik traumatológusa. Dr. N. Imre ellen a rendőrség segítségnyújtás elmulasztásának gyanújával eljárást indított.

Október 27-én az újpesti rendőrkapitányság egyik hadnagya két napja tartó égő lábfájással jelentkezett a János Kórház traumatológiai ügyeletén. A rendőrt a kórházban ápolónőként dolgozó felesége vitte be. Az ügyeletes orvos - a rendőrnek az esetről írt jelentése szerint - azt mondta: biztos sokat rohangált a békés tüntetők után, azért fáj a lába. Majd rendbe jön magától. Ezt követően az orvos lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadta a rendőr ellátását.

A hadnagyot végül egy másik orvos látta el: sínbe tette és begipszelte a lábát.

A BRFK vizsgálati főosztálya "segítségnyújtás elmulasztása" gyanújával eljárást indított az orvos ellen, gyanúsítottként azonban még nem hallgatták ki.

- Az esetről hivatalosan még nem értesítette a rendőrség a kórházat - mondta lapunknak dr. Havas Szófia orvos igazgató. Hozzátette: amint ez megtörténik, vizsgálatot indítanak, hogy tisztázzák, mi történt. Ha az orvos vétett, fegyelmi eljárás keretében vonják felelősségre.

- Vizsgálatot csak néhány, jól meghatározott esetben utasíthat vissza az orvos, míg a terápia megtagadásánál a törvény lelkiismereti okokat is elfogadhatónak tart - mondta lapunknak Simon Tamás egészségügyi kérdésekkel foglalkozó ügyvéd. Orvos - az egészségügyi törvény szerint - csak akkor tagadhatja meg a beteg vizsgálatát, ha személyes kapcsolata van vele, például rokona, illetve, ha más beteg ellátása vagy saját fizikai állapota akadályozza ebben. Minden más esetben meg kell vizsgálnia a beteget. A gyógyító ellátás visszautasításánál a törvény megengedőbb, mert azt az orvos erkölcsi, lelkiismereti okból vagy a beteg fenyegető magatartása miatt is megtagadhatja, amennyiben nem sürgősségi az eset. De ilyenkor is meg kell mondania, ki az az orvos, aki ellátja a kezelésre szorulót. Simon Tamás ügyvéd nem emlékszik praxisában olyan esetre, mint az elutasított rendőré. Az orvos foglalkozás szabályainak megsértéséért vonható felelősségre, hiszen a törvény szerint meg kellett volna vizsgálnia a beteget, és aztán még mindig ajánlhatta volna kollégáját az ellátás befejezésére. Szerinte, ha a bíróság megállapítja az orvos büntetőjogi felelősségét, akkor várhatóan csak veszélyeztető magatartásért ítélik el, ami az esetek többségében legfeljebb pénzbüntetéssel jár.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.