A rendőrség elleni hisztéria a weimarizálódás tünete

"Konzervatív liberálisként különösen tragikusnak tartom azt a rendőrség ellen folyó, hazug jobboldali hisztériakampányt, amely egy hete tematizálja a (mint tudjuk: 'baloldali uralom alatt nyögő') magyar nyilvánosságot" - írja Debreczeni József közíró a 168 Óra friss számában.

Úgy látja: a kampányhoz "– akarja vagy sem – segéderőként csatlakozik az a néhány túlfűtött baloldali emberi jogi aktivista és újságíró, aki elképesztő elfogultságról és tájékozatlanságról tanúbizonyságot téve például ilyesmiket ír: 'Olyan támadást indítottak a demokratikus alapjogok ellen, amilyenre a rendszerváltás óta nem volt példa.' "

"Tragikusnak tartom, hogy a kormányoldal politikusai (igazuk biztos tudatában) sem állnak ki kellő határozottsággal a rendőrség mellett – a hazugság ellen. Hogy Petrétei miniszter hallgat, mint nyuszi a fűben. A szocialisták komplexusát talán a kommunista, a szabad demokratákét talán a doktriner liberális antikommunista múltjuk okozza ebben az ügyben. Most látszik csak igazán, mennyire hiányzik Magyarországon egy nagy és szilárd, mérsékelt jobboldali konzervatív párt" - olvasható a cikkben.

"Ami itt zajlik, az a weimarizálódás tipikus tünete" - fejti ki véleményét Debreczeni József. - "Ha történt túlkapás, szabálytalanság vagy törvénytelenség, azt tisztességgel ki kell vizsgálni, s ha indokolt, szigorúan szankcionálni. Ám azt világossá kell tenni, hogy a Magyar Köztársaság rendőrsége az alkotmányos rend védelmében teljesítette a kötelességét. A szabadság rendjének ellenségeivel szemben – törvényesen, határozottan és eredményesen."

Debreczeni szerint mindazok, akik a Fidesz október 23-i gyűlése után a felszólítás ellenére "nem a Kossuth Lajos utca, a Rákóczi út vagy a Múzeum körút, hanem a Deák tér felé vették az irányt, azok a saját döntésük nyomán, szükségképpen keveredtek a törvénytelen randalírozók közé. S itt tisztáznunk kell valamit. Ha ilyen helyen ér rendőri atrocitás az erőszakos eseményekben tettleg részt nem vevő, magát 'ártatlannak' tudó személyt, az nem az önkény, hanem a törvényesség és a szakszerűség következménye. Mert a tömegoszlatás alapszabálya, hogy a rendőrségnek 'csapaterőben' kell föllépnie. A tömeg ellen bevetett osztag nem darabolódhat szét, mert az nemcsak a művelet sikerét, de a végrehajtóit is veszélyezteti. (Hogy mennyire, azt a tévé előtt a locsolóautóban rekedt rendőrök példája mutatja, akik csak valami csoda folytán úszták meg a lincselést.) A roham előtt ezért szólítanak föl a törvény nevében mindenkit (erőszakos randalírozót, békés járókelőt, munkáját végző fotóst, továbbá a magát Kapisztrán Jánosnak képzelő katolikus papot), hogy saját érdekében hagyja el a 'műveleti területet'. Mert ha megindult az akció, akkor már nincs mód különbséget tenni, egyéni intézkedést foganatosítani, igazoltatni, vitatkozni. Akkor mindenkit 'le kell söpörni' arról a területről, amelyet a törvény nevében ki kell üríteni."

(forrás: 168 Óra; a teljes cikk it található: Hétfrontos harc)

Debreczeni József
Debreczeni József
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.