Eddig szuper volt

Lékó Péter - 2000 óta - hatszor vett részt a hagyományos Wijk aan Zee-i szupertornán, mi több, 2005-ben megnyerte a hollandiai viadalt.

És ez most úgy jön ide, hogy megtudtuk: a magyar nagymester ezúttal nem szerepel a januári rendezvényen, amelyet a linaresi és a dortmundi partifolyammal együtt - ha ebben a sportágban lenne ilyen - a sakk Grand Slam-jének nevezhetnénk. Az első olvasatra meglepő húzással kapcsolatban többféle megközelítést is lehetett hallani; például azt, hogy a korábbi eredményeihez képest az utóbbi időben kétségkívül gyöngébb Lékó kevéssé "kapós", továbbá, hogy - ebből következően - az érdekeltek "nem tudtak megegyezni" a fellépési feltételeket illetően.

Érdeklődésünkre Jeroen van den Berg, a Wijk aan Zee-i rendezvény igazgatója kissé szűkszavúan válaszolt arra a kérdésre, hogy a magyar játékos - aki eddig rendre meghívást kapott a kiemelkedő eseményekre - miért nincs rajta a rajtlistán: "A Lékó Péter menedzserével, Carsten Hensellel történt konzultációnk után a két fél közösen úgy döntött, hogy Péter nem játszik a 2007-es versenyen. Lékó rendkívül elfoglalt, mint azt nyilván ön is tudja." Hát, ezt értelmezhetjük így is, úgy is... Mindenesetre maga az érintett "nem úgy" értelmez, hanem: valóban sűrű naptárát jelöli meg a kihagyás okaként. "Moszkvában, erős mezőnyben nem sok alkalma van az embernek asztalhoz ülni, márpedig a közelgő Tal-emlékversenyt ki nem hagynám - kezdte Lékó. - Ennek tudatában pedig úgy kellett kialakítanom a beosztásomat, hogy lehetőleg ne fulladjak ki a jövő áprilisra, esetleg májusra tervezett, a nyolcrészvevős világbajnokságra selejtező mérkőzések előtt. Decemberben inkább pihenek, az év elején rapidversenyen veszek részt Odesszában, majd februárban az újra Mexikóban kezdődő linaresi tornán játszom, hogy aztán újult erővel vághassak neki a már említett vb-meccseknek; a sakk élvonala ma már olyan erős, hogy senki sem vehető félvállról. Wijk aan Zee és Linares együtt sok lett volna: ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a múlt évben mindkettőn szerepeltem, és utóbbin feltehetőleg azért buktam el az elsőséget két fordulóval a vége előtt, mert elfogyott az erőm."

A nagymesterrel az utóbbi két évben sok minden történt. Emlékezetes döntetlennel veszítette el a Vlagyimir Kramnyik elleni klasszikus vb-döntőt, aztán (egyebek között) "csak" ötödik lett a 2005-ös, immár összevont rendszerű körmérkőzéses világbajnokságon - ha negyedik, akkor tavasszal nem kellene selejtezőt vívnia a most éppen török színekben versenyző Gureviccsel -, nem utolsósorban e pillanatban csupán nyolcadik a világranglistán... Merre tovább?

"Az ember huszonöt éves koráig sok mindent elérhet, ám igazából huszonnyolc és harmincéves kora között érik be: Kramnyik és a volt FIDE-világbajnok Veszelin Topalov is ilyen idősen ért a csúcsra. Tény, hogy bizonyos szempontból túlpörögtem, sokat vállaltam, de ez már a múlt: amellett, hogy sokkal többet edzek, mint bármikor, és folyamatosan szélesítem a repertoáromat, odafigyelek a versenynaptár kialakítására. Huszonhét éves vagyok, és az elkövetkezendő három-négy évet kizárólag gyermekkori célomnak, a világbajnoki cím megszerzésének rendelem alá."

A témáról tehát ennyit, ugyanakkor még hadd írjuk ide, hogy ha Lékó felülmúlja Gurevicset, akkor a négy közé jutásért - értsd: közvetlenül a vb-részvételért - a Polgár Judit-Barejev (orosz) csata nyertesével játszhat. Magyar- magyar meccs a vb-ért? Pikáns lenne, viszont alighanem előreszaladtunk csöppet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.