Nincs ok hatalmi kilengésre

Magyarország az immár elhúzódó politikai válság állapotában van. A harmadik köztársaság eddig mentes volt a politikai erőszaktól.

Az elmúlt időszakban viszont a pesti utcát hosszabb-rövidebb ideig civil és egyenruhás utcai harcosok uralták. Arra sem volt eddig példa, hogy az egyik politikai oldalhoz legközelibb országos napilapban - következmények nélkül - október 17-én olyan hibbant mondatok jelenhettek meg, amelyek, nézzük a szöveg bármely rétegét is, faji alapú erőszakra, gyilkosságra buzdítanak - áll az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet legfrissebb elemzésében.

- Függetlenül attól, hogy a politikai válság megoldását ki miben látja, a demokráciát féltő valamennyi embernek egyet kell értenie abban, hogy a megoldást békés, parlamenti keretek között kell megtalálni - folytatódik a tanulmány. - A kormány és a parlamenti ellenzék közös felelőssége, hogy ez így történjék. Az ellenzéknek félreérthetetlenül ki kell nyilvánítania, hogy elutasítja a kormány leváltásának parlamenten kívüli eszközeit. Az ellenzéknek vissza kell vonnia a parlamenti demokrácia szellemével összeegyeztethetetlen és az országot megbénító népszavazási kezdeményezéseit.

A kormányoldalhoz tartozó politikusoknak a látszatát is kerülniük kell annak, hogy elfogadhatónak tartják a rendőri brutalitást. A társadalomnak a rend iránti jogos igényét ne használják ki rendpárti, szabadságkorlátozó intézkedések érdekében.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet álláspontja szerint ebben a helyzetben a kormányon lévő politikai erők felelőssége különösen nagy. Kinyilváníthatják demokratikus elkötelezettségüket, megtalálhatják hűségüket a jogállami forradalomhoz, de - ha nem erre törekednek vagy erre nem képesek - tovább mélyítik a mára kialakult válságot. Minél veszélyeztetettebb a jogállam, annál szigorúbban, aggályos pedantériával kell betartani követelményeit. A rendzavarások nem adnak semmilyen hatalmi kilengésre okot vagy magyarázatot. A békés gyülekezés jogát meg kell őrizni. A rendőrségnek az alkotmány védelmezőjeként, a törvény határain belül kell működnie.

l Tegnap feljelentést tett "bántalmazás hivatalos eljárásban" és "aljas indokból vagy célból, védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett súlyos testi sértés" miatt Révész Máriusz fideszes képviselő, akit október 23-án súlyosan bántalmaztak a tömegoszlatást végző rendőrök a Síp utcánál.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.